NOVA ZARAZNA BOLEST! Žena umrla od virusa koji joj je prenela mačka?
Foto: Profimedia

nakon jake groznice

NOVA ZARAZNA BOLEST! Žena umrla od virusa koji joj je prenela mačka?

Život -

Sindrom trombocitopenije relativno je nova zarazna bolest, koja se pojavila u Kini, Koreji i Japanu.

Trećina ljudi koja se zarazi njome umre.

Žena u Japanu preminula je od bolesti koju izazivaju krpelji, a koju joj je prenela mačka ugrizom, pretpostavlja se. Ovo se smatra prvim prenosom ove bolesti na ljudsko biće s drugog sisavca, javlja BBC.

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je kako je žena (50) pomagala bolesnoj mački lutalici kad ju je ova ugrizla. Umrla je deset dana kasnije od jake groznice sa sindromom trombocitopenije (SFTS), koju prenose krpelji.

S obzirom na to da na telu nisu pronašli tragove ugriza krpelja, doktori pretpostavljaju da je žena dobila bolest preko zaražene mačke.

"Nije potvrđeno da je virus dobila od mačke, ali postoji mogućnost da je ovo prvi slučaj", rekao je izvor.

foto: Profimedia

SFTS relativno je nova zarazna bolest, koja se počela pojavljivati u Kini, Koreji i Japanu. Procenat smrtnosti kod ovog virusa je do 30 posto, a posebno je visok kod starijih ljudi. Japanski mediji navode kako se u toj zemlji prvi put pojavio 2013. godine. Japansko ministarstvo zdravstva izjavilo je kako je ova smrt još uvijek redak slučaj, ali je upozorava ljude da budu pažljivi kada su u kontaktu sa životinjama lošeg zdravlja.

Globalno, ugrizi krpelja većinom se povezuju s prenosom lajmske bolesti (borelioze), koja može da rezultira i smrću ako se ne leči.

Kurir.rs/foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track