DETE VAM JE NESTAŠNO, RAZDRAŽLJIVO, SLABO PAMTI U ŠKOLI? Proverite krvnu sliku, moguće je da mu nedostaje gvožđe
Foto: Profimedia

Apel defektologa - logopeda Dragane Filipović

DETE VAM JE NESTAŠNO, RAZDRAŽLJIVO, SLABO PAMTI U ŠKOLI? Proverite krvnu sliku, moguće je da mu nedostaje gvožđe

Život -

Svako treće dete ne unosi dovoljno gvožđa u organizam. Ovo su pokazali poslednji zvanični podaci Svetske zdravstvene organizacije. A zašto je gvožđe važno?

Dragana Filipović, diplomirani defektolog-logoped, podseća roditelje na čuvenog junaka crtanog filma Popaja koji je jedući spanać pun gvožđa postajao snažniji. Međutim, kako ističe, gvožđe je važno i za zdravlje naših ćelija, te kože, kose i noktiju, predstavlja sastavni deo hemoglobina u krvi i ima funkciju prenosa kiseonika do ćelija našeg organizma, pa tako i do ćelija mozga.

foto: Foto: Privatna arhiva

"Funkcionisanje mozga direktno je zavisno od kiseonika i ukoliko dodje do deficita dolazi do vrtoglavice, slabe memorije, mentalnog zamora i apatije. Takođe, usled deficita gvožđa dolazi do pada imunog sistema i nemogućnosti organizma da se bori sa eventualnim infekcijama. Deca koja imaju nizak nivo gvožđa u organizmu, osim što se češće razboljevaju zbog oslabljenog imuniteta, su nestašna, razdražljiva i pokazuju slabu pažnju u školi. Ova deca se često žale na umor i imaju poteškoće u učenju. Nakon regulisanja nivoa gvožđa u krvi ovi simptomi brzo nestaju. Zato, pre nego posumnjate na hiperaktivnost ili slabu pažnju kod vašeg deteta i posetite psihologa ili logopeda, proverite njegovu krvnu sliku", objašnjava Filipovićeva.

foto: Profimedia

Ona podvlači i da buduće mame tokom trudnoće moraju posebno obratiti pažnju i konzumirati namernice bogate gvožđem kako bi obezbedile dovoljne količine za svoj i za organizam bebe.

foto: Profimedia

"Pošto su letnji meseci, možemo uživati u blagodetima svežeg sezonskog voća i povrća, te počastiti organizam tanjirom punim vitamina. Neke od namirnica bogate gvožđem su kukuriz, mahunarke, spanać, govedina, riba, morski plodovi, brokoli, pistaći i dr. Oni koji vole slatkiše mogu bez griže savesti jesti crnu čokoladu, jer je bogata gvožđem", zaključuje Filipovićeva.

(Kurir.rs/lexis.rs/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track