NAJSTARIJA PORODICA NA SVETU OTKRILA ELIKSIR ŽIVOTA: Jedu sve iz sopstvenog uzgoja, a tajna je u jednom jelu! Ovo je recept za dug život!
Foto: Printscreen

JEDU SVE IZ SOPSTVENOG UZGOJA

NAJSTARIJA PORODICA NA SVETU OTKRILA ELIKSIR ŽIVOTA: Jedu sve iz sopstvenog uzgoja, a tajna je u jednom jelu! Ovo je recept za dug život!

Život -

Porodica Doneli iz Severne Irske smatra se najstarijom porodicom na svetu pa su tako upisani i u Ginisovu knjigu rekorda. 13-člana porodica otkrila svoju tajnu, a reč je o tradicionalnoj zobenoj kaši.

Kao i svi seljaci, Donelijevi se hrane zdravo i ekološki. Jedu meso svinja i kokoški iz slobodnog uzgoja kao povrće iz njihovog vrta. Uvereni su da je tajna njihove dugovečnosti u zobenoj kaši koju ne jedu samo za doručak, nego neretko i za večeru.

Večera oko 10 uveče, zatim ponovno kaša u 7 ujutro. Kuvana zob, mleko, možda kašika marmelade, objašnjava Leo (70), najmlađi član porodice. Dugovečna porodica privukla je pažnju šire javnosti pa su se za njih zainteresovali i stručnjaci. Grupa naučnuka sa Međuunarodnog centra za dugovečnost sprovela je studiju o njihovim navikama u ishrani.

Stručnjaci su se složili: zobena kaša smanjuje visok krvni pritisak, leči dijabetes, smanjuje holesterol i štiti telo od srčanih oboljenja. Jedna američka studija pokazala je kako ljudi koji jedu hranu bogatu celim žitaricama, poput zobi, imaju 15 posto manju verovantoću da će umreti od srčanih bolesti. No, kod dugovečnih stanovnika Severne Irske nije reč samo o načinu u ishrani, nego o životnom stilu.

"Povrće koje jedemo sami smo uzgojili, voće koje jedemo sami smo ubrali, jaja nam nose naše kokoške, slanina je od naših svinja, sami pravimo hleb. Ne jedemo zob iz uvoza", ističu oni. Piter i Elen Doneli imali su 16 dece. Troje je umrlo, a ostali danas imaju od 72 do 93 godine. Elena je živjela do 94. godine.

Na svojoj velikoj farmi porodica uzgaja jabuke i druge proizvode koje otkupljuje prehrambena industrija. Hvale se da ne koriste pesticide. Na 90. rođendan sestre Mauren sada pokojni brat Oustin zapitao se bi li se mogli upisati u Ginisovu knjigu kao najstarija porodica na svetu. Dok su se raspitivali, Oustin je, nažalost, umro.

Recept za dug život

- doručak u 7 sati: zobena kaša s domaćom marmeladom - ručak u 13 sati: kuvano sezonsko povrće (kupus, krompir, grašak), ponekad jaja, domaći hleb i šoljica čaja - večera u 18 sati: vikendom meso, obično domaća govedina, s krompirom i povrćem, a inače supa, jaja, povrće, domaći hleb i voće - zadnji obrok u 22 sata: zobena kaša, po želji sa kašikom džema od jabuka - međuobroci i mali zalogaji: jabuke, hleb, čaj.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr, Foto: Printscreen/Twitter)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track