OČI SU NAJOSETLJIVIJI ORGAN: Zaštitite ih i poboljšajte vid uz pomoć ovih 5 namirnica!
Foto: Profimedia

ČUVAJTE ZDRAVLJE

OČI SU NAJOSETLJIVIJI ORGAN: Zaštitite ih i poboljšajte vid uz pomoć ovih 5 namirnica!

Život -

Vid je ipak najvažnije čudo, a oči su vrlo osetljivi organi. Promenom ishrane i unosom određenih namirnica poboljšajte i izoštrite vid i zaštitite oči.

1. Šargarepa

Već ste čuli da su šargarepa i ostalo narandžasto voće i povrće dobri za zdravlje očiju i zaštitu vida. Beta karoten, vrsta vitamina A, daje ovim namirnicama nijansu narandžaste i pomaže mrežnjači i ostalim delovima oka da funkcionišu kako treba.

foto: N1 Pts

2. Zeleno povrće

Bogato je luteinom i zeaksantinom – antioksidansima smanjuju rizik od razvoja makularne degeneracije (degeneracije žute mrlje) i katarakte (sive mrene).

3. Jaja

Žumance takođe sadrži lutein i zeaksantin, ali i cink koji je dobar u prevenciji razvoja degeneracije žute mrlje.

foto: Promo

4. Citrusi i bobičasto voće

Ove namirnice pune su vitamina C koji se pokazao kao spasitelj vida te vitamin koji smanjuje rizik od pojave katarakte.

5. Bademi

Bogati su vitaminom E koji sprečava pojavu makularne degeneracije. A šaka badema sadrži dnevnu dozu vitamina.

Kurir.rs/Ordinacija.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track