icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

OVO JE NAJOPASNIJA VRSTA ŠEĆERA: Izbacite ga iz ishrane i preporodićete organizam za 8 dana!

LOŠ PO ZDRAVLJE

OVO JE NAJOPASNIJA VRSTA ŠEĆERA: Izbacite ga iz ishrane i preporodićete organizam za 8 dana!

Doktor

Šećer je generalno loš po zdravlje i stručnjaci nas na to neprestano upozoravaju.

 

Međutim, jedna vrsta šećera posebno loše utiče na nas. O visoko fruktoznom kukuruznom sirupu se ne govori mnogo, a možda bi trebalo s obzirom na to da se nalazi u mnogim namirnicama. Stručnjaci tvrde da kada bismo ovaj sastojak izbacili iz ishrane, metabolizam bi postao brži već za osam dana!

 

Ovaj sirup se koristi kao zamena za šećer u mnogim napicima, sokovima, pecivima, gotovim jelima i drugoj obrađenoj hrani. On sporije dospeva u naša creva i krvotok u odnosu na običan šećer, a stručnjaci kažu da nikako nije dobar ni za liniju, ni za zdravlje. Prilikom sprovođenja istraživanja, 40 dece je iz ishrane u potpunosti izbacilo šećer.

 

Za nešto više od nedelju dana, rezultati su pokazali da mališani imaju niži nivo holesterola, niži krvni pritisak i da se smanjila masnoća jetre. Visoko fruktozni kukuruzni sirup, kažu stručnjaci, nalazi se u oko 75 posto gotove hrane i napitaka jer je jeftiniji i slađi od šećera. Telo nije u stanju da svari ovaj sirup, već ga pretvara u masti, pa je jasno da se kilogrami i masti gube kada se ovaj sastojak izbaci iz ishrane.

 

Profesor Žan-Mark Švarc i njegove kolege sa Univerziteta u Kaliforniji kažu da izbacivanje fruktoze iz ishrane može da pomogne u borbi protiv gojaznosti, bolesti izazvanih masnom jetrom i dijabetesa. U poređenju sa glukozom, koja se oko 20 posto zadržava u jetri, a 80 posto se razlaže u ostatku tela, 90 posto fruktoze se zadržava u jetri. Fruktoza se takođe 18.9 puta brže pretvara u masti u odnosu na glukozu. Profesor Švarc dodaje da su brojne studije pokazale da ishrana bogata prostim šećerima povećava masnoću jetre i rizik od raznih bolesti.

 

"Izbacivanjem šećera iz ishrane kod gojazne dece, posle samo devet dana je bila manja masnoća jetre, a metabolizam je bio brži", kaže on. Švarc kaže da bi ova promena u ishrani ubrzala metabolizam, a iznenadni napadi gladi koje fruktoza izaziva bi nestale.

 

Kurir.rs/Novi.ba, Foto: Profimedia

 

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...