DOKTOR KOJI JE ODUŠEVIO SVET: Pronašao način da razgovara sa ljudima u vegetativnom stanju!
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

DOKTOR KOJI JE ODUŠEVIO SVET: Pronašao način da razgovara sa ljudima u vegetativnom stanju!

Život -

Jedan britanski neuronaučnik došao je do neverovatnog medicinskog otkrića tako što je uspeo komunicirati s ljudima koji se nalaze u vegetativnom stanju.

Dr Adrian Oven je proučavao mozak takvih pacijenata više od 20 godina, te kaže kako su trenuci svesnosti koje neki pacijenti pokazuju zapanjujući.

Koristio je bolničke skenere uz niz novih tehnika za otkrivanje aktivnosti u mozgu koje bi mogle ukazivati na znakove svesti.

Jedna od tajni? Traži od pacijenta da zamisli igranje tenisa. To je vežba koja obično uzrokuje pucanje gustih mreža sinapsi na vrhu zdravog mozga.

Kod jednog od pet pacijenata koje posmatra, to uzrokuje da njihovi mozgovi pokazuju znake aktivnosti na MRI skeneru.

Odabrao je tenis iz razloga što proizvodi "nepogrešivi" obrazac u primarnom motornom korteksu mozga koji procesira kretanje.

foto: Profimedia

To je kompleksna radnja za mozak jer sve od držanja reketa do pokreta loptice mora biti zamišljeno.

Pacijenti su odvedeni u London, Ontario u Kanadi, gde dr Oven sada radi, kako bi se podvrgli testovima koje traju pet dana.

Dr Oven ih izaziva da zamišljaju tenis 30 sekundi, 10 puta za redom, kako bi bio 100 odsto siguran da osoba reaguje.

"To je bilo stvarno poput magije. Pronašli smo je. Bio sam oduševljen", rekao je on nakon prvog uspešnog testa.

Odjednom se pojavila nova prilika. Pacijenti koji nisu mogli dati signal "da" ili "ne", koristeći fizičke pokrete mogli su jednostavno biti pitani da zamisle igranje tenisa kako bi odgovorili na pitanja potvrdno.

foto: Profimedia

Prvi pacijent koji je komunicirao na ovaj način bio je poznat kao Skot.

"Tog dana i u mnogim situacijama u sledećim mesecima razgovarali smo sa Skotom kroz ovu magičnu vezu koju smo stvorili između njegovog uma i naše priče", rekao je doktor Oven.

"Mogao nam je reći da zna ko je, gde se nalazi i koliko je vremena prošlo od njegove nesreće."

Strahovita stvarnost zarobljavanja u vlastitom telu, u svom vlastitom svetu, naglašena je zahvaljujući pismu koje je primio od jedne pacijentkinje godinama nakon što je došla do svesti.

"Molim vas koristite moj slučaj da pokažete ljudima koliko su skeniranja važna. Nisam reagirala i izgledala sam beznadežno, ali su skenovi sam pokazala ljudima da sam još tu. To je bilo poput magije, pronašli su me.", napisala je jedna žena u svojim dvadesetim.

Doktor Oven kaže kako bi moglo da prođe dug period pre nego što njegove tehnike budu odobrene kao standardna klinička praksa.

"O ovim stvarima ne odlučuju naučnici. O njima odlučuje radna snaga iz Kraljevskog koledža hirurga u Velikoj Britaniji i odbor lekara koji se možda sastaje svakih deset godina kako bi ponovo procenili dijagnostičke kriterije", rekao je doktor.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Indepedent/DailyMail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track