UBIJAJU VIRUSE: 6 namirnica koje će vam pomoći u jačanju imuniteta
Foto: Profimedia

REAGUJTE NA VREME!

UBIJAJU VIRUSE: 6 namirnica koje će vam pomoći u jačanju imuniteta

Život -

Istraživanja su pokazala da određena hrana više koristi čovekovom organizmu.

A ovih šest namirnica vam pomažu da osnažite organizam i ojačate imunitet.

Jogurt

Redovan unos dobrih bakterija koje se nalaze u jogurtu deluje blagotvorno na zdravlje creva i celi imunitet. Studija Univerziteta u Beču je pokazala da 2 dcl jogurta na dan povećavaju rezerve vitamina D, što takođe snižava rizik od upala.

Kokošija supa

Ona ne leči samo upaljeno grlo, već osigurava hidratizaciju tela i obiluje nutrijentima koji aktiviraju imunitet. Najvažniji učinak kokošje supe je izbacivanje sekreta iz bronhija.

foto: Profimedia

Pečurke

Pečurke su bogate selenom, B vitaminom i antioksidansima, a studije pokazuju kako podstiču proizvodnju belih krvnih zrnca zaduženih za borbu s bakterijama i virusima. Možete ih jesti u salatama, s testeninom, jajima, na pici ili s mesom - važno je samo da ih jedete.

Brokoli

Ovo superpovrće obiluje vitaminima A i C te antioksidansima. Najbolje je jesti tek kratko obrađenu u vrućoj vodi, a može se jesti i sirova kao dodatak salatama.

Sardele

Sardele su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje dokazano smanjuju rizik od nastanka raznih upala u telu jačajući imunitet. Osim sardela, odličan su izbor tuna i losos, a u sezoni gripe treba pojačati unos riba.

Čaj

Najbolje je odlučiti se za zeleni ili crni čaj, koji obiluju polifenolima i flavonoidima te uništavaju slobodne radikale. Katehini iz čaja čak i dokazano ubijaju viruse te imaju delovanje poput interferona. U sezoni gripe pojačajte unos na dve šoljice čaja na dan.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/RadioSarajevo, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track