SUPERNAMIRNICE JESENI: Šta je zdravo jesti u septembru?
Foto: Shutterstock

S OVIM NEMA GREŠKE

SUPERNAMIRNICE JESENI: Šta je zdravo jesti u septembru?

Život -

Na vreme se spremite za zimu i pojačajte imunitet ukusnim plodovima iz prirode

Jedan od razloga zašto volimo jesen leži i u predivnim jesenjim plodovima, koji su od velike pomoći u prevenciji zdravlja i jačanju imuniteta.

Zato ih sada treba obavezno uvrstiti u jelovnik, konzumirajte ih sveže ili ih pripremajte na najrazličitije načine.

Cvekla

Ona se od davnina koristi za lečenje malokrvnosti. Nezaobilazna je namirnica pri detoksikacijskim dijetama jer podstiče probavu i rad jetre. Sadrži vlakna, što je čini pogodnom za borbu protiv zatvora. Sigurna je za decu, a zbog bogatstva folata preporučuje se i trudnicama.

foto: Shutterstock

Grožde

Iako postoji više vrsta grožđa, koju god da odaberete, osvežićete telo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove zdrave bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožda zadovoljiće 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. Ako vas muče napadi gihta ili reumatoidnog artritisa, od velike vam pomoći je crveno grožđe, koje će ublažiti bol. Antioksidans bioflavonoid poznat kao kvercetin deluje s vitaminom C i stimuliše imuni sistem za borbu protiv infekcija, raka i raznih upala.

foto: Shutterstock

Limun

Limun je veoma zdravo i lekovito voće koje treba konzumirati tokom cele godine, a to su znale i naše bake, pa su ga uvek imale u kući. To nije čudno, s obzirom na to da je limun jedna od najvećih riznica vitamina C, glavnog zaštitnika našeg imuniteta. Odličan je u čišćenju organizma od štetnih materija, izbacuje toksine, poboljšava zdravlje, a osim što ubrzava metabolizam i stvara osećaj sitosti, istovremeno jača umorno telo.

foto: Shutterstock

Jabuke

Stara izreka kaže: „Jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van.“ Koliko god mislili da su jabuke dosadne i obične, ne treba zaboraviti da one odlično čuvaju naše zdravlje, čak i olakšavaju disanje, a pošto vas čine sitima, pomoću njih ćete lakše i efikasnije skinuti neželjene kilograme.

foto: Shutterstock

Patlidžan

Patlidžan je veoma bogat izvor vlakana, posebno celuloze, koja je dobra za probavu, kao i vitamina B1, K, C, A i folne kiseline. Ono po čemu je ovo povrće poznato jeste antioksidans nasunin, koji se nalazi u njegovoj kori, a koji naše ćelije štiti od uništenja i sprečava izlučivanje viška gvožđa iz organizma. On takođe utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka.

foto: Shutterstock

Kruška

Ova mirišljiva i ukusna voćka pravi je simbol jeseni, zato iskoristite sezonu i jedite ih sveže što češće. Kruške su izvor vitamina C, K, B2, B3 i B6, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Za trudnice ili mame koje doje korisna informacija je da one sadrže folnu kiselinu. Svi vitamini i minerali koje sadrži čine čuda i za naš imunitet, a pošto uskoro počinje sezona prehlada i gripa, sada najviše treba jesti ovo voće.

foto: Shutterstock

Smokve

Smokve sadrže i do 80 odsto vode i imaju najvišu količinu prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Odličan su izvor netopivih vlakana od većine voća, pa povoljno deluju na zdravlje debelog creva i pospešuju probavu.

foto: Shutterstock

Kupus

Kupus je neizostavan deo svake zimnice, i ne bez razloga! Kiseli ili svež, bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih naša probava ne može. Naročito ih ima u kiselom kupusu, koji zaustavlja proliv, poboljšava imunitet, alergije, upale mokraćnih puteva, smanjuje holesterol, povišen krvni pritisak i stres.

Kurir.rs ,Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track