PREPOZNAJTE IH NA VREME: Ovo su znakovi koji se javljaju mesec dana pre infarkta!
Foto: Profimedia

OPREZNO

PREPOZNAJTE IH NA VREME: Ovo su znakovi koji se javljaju mesec dana pre infarkta!

Život -

Ako primetite neki od ovih simptoma, ne treba paničiti, ali u svakom slučaju javite se svom doktoru kako biste oterali moguće sumnje.

Određeni znakovi se mogu javiti mesec dana pre infarkta, a pogledajte koji su.

1. Bol u grudima

Muškarci i žene osećaju bol u grudima različito i prema intenzitetu i prema trajanju. Kod muškaraca, ovo je jedan od najizraženijih simptoma koji ukazuje na mogućnost srčanog udara, i nikako se ne sme ignorisati. Kod žena, ovaj simptom se javlja samo u 30 posto slučajeva. Bol u grudima se može proširiti i na druge delove tela, u obe ruke (ponekad samo u levoj ruci), u vilici, ramenima ili gornjem delu stomaka.

foto: Profimedia

2. Prekomerno znojenje

Znojiti se možete u bilo koje doba dana ili noći. Češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, ali one ga često znaju protumačiti kao valove vrućine vezane za menopauzu. U većini slučajeva ljudi se znoje preko noći. Mogući su i simptomi slični gripu poput lepljive kože ili naglih naleta vrućine i znojenja bez obzira na spoljašnje faktore poput temperature i odeće.

3. Nepravilan srčani ritam

Artimija ili nepravilni otkucaji srca česti su i za vreme napada panike. Nju češće iskuse žene nego muškarci. Promene srčanog ritma nastaju iznenada i manifestuju se na dva načina: aritmijom (nepravilnom srčanom frekvencijom) ili tahikardijom (ubrzanim otkucajima srca). Nepravilan srčani ritam može trajati do dva minuta, a ako se nakon toga ne stabilizuje, moguća je jaka vrtoglavica i umor, koje se pojavljuju pre srčanog udara.

foto: Profimedia

4. Gubitak kose

Gubitak kose se smatra jednim od očiglednih pokazatelja srčanih bolesti. Najčešće pogađa muškarce starije od pedeset godina. Ćelavost se takođe povezuje s povišenim količinama kortizola, hormona stresa.

5. Kratak dah

Nemogućnost dubokog udisanja jedan je od jasnih znakova mogućeg srčanog udara. Javlja se i kod muškaraca i kod žena oko šest meseci pre infarkta. Osim nemogućnosti dubokog disanja, možete osetiti i vrtoglavicu i kao da ne možete doći do daha.

foto: Profimedia

6. Nesanica

Povezuje se s povećanim rizikom od srčanog, ali i moždanog udara. Češća je kod žena i obično je prati anksioznost. Nesanica uključuje simptome poput teškog spavanja, čestih noćnih buđenja i ranog jutarnjeg buđenja.

7. Bolovi u stomaku

Nadutost, grčevi, mučnina i bol “praznog želuca” mogu se javljati periodično nekoliko meseci pre infarkta, odnosno bolovi mogu prestajati i ponovno se aktivirati.

foto: Profimedia

8. Izražen umor

Jedan od najizraženijih simptoma srčanog udara je neuobičajeni umor koji se javlja samo par dana pre infarkta. Žene češće prijavljuju ovaj simptom, ali one ga obično mešaju s prolećnim umorom ili iscrpljenošću.

Kurir.rs, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track