ČUVAR ZDRAVLJA: Čaj od hibiskusa snižava pritisak, čuva liniju, jača imunitet, a evo kako treba da ga spremite!
Foto: Profimedia

MNOGE BLAGO

ČUVAR ZDRAVLJA: Čaj od hibiskusa snižava pritisak, čuva liniju, jača imunitet, a evo kako treba da ga spremite!

Život -

Osim što svojom bojom i mirisom privlači pažnju, hibiskus se može pripremati i kao čaj koji deluje kao čuvar zdravlja.

Od većine popularnih biljnih čajeva razlikuje se prepoznatljivom crvenom bojom, kiselkastim ukusom i velikom količinom vitamina C. Bogat je flavonoidima i njegova je uloga u oporavku organizma velika. Nameće se intenzivnom aromom i podstiče budnost.

Čaj od hibiskusa i uticaj na zdravlje

1. SNIŽAVA KRVNI PRITISAK

Naučnici su brojnim istraživanjima potvrdili da pogoduje zdravlju srca i snižava krvni pritisak, i to samo nakon četiri nedelje ispijanja čaja. I ako nemate problema sa zdravljem, ovaj napitak će vas osvežiti, bio hladan ili topao.

2. POBOLJŠAVA RASPOLOŽENJE

Flavonoidi iz ovog čaja su dobri za mentalno zdravlje – ublažavanje simptoma depresije i poboljšavanje raspoloženja. Ako vas "napadne" loše raspoloženje jednostavno skuvajte čaj od hibiskusa i u kratkom roku ćete se osećati puno bolje.

foto: Profimedia

3. ČUVA VITKU LINIJU

Ovaj herbalni napitak podržava gubitak kilograma i često je sastojak preparata za tu namenu. On će ubrzati metabolizam, pomoći u razgradnji ugljikohidrata i masnoće, pa će ublažiti osećaj gladi.

4. JAČA IMUNITET

Jaki antioksidanti iz ovog čaja mogu poboljšati vaš imunitet i podstaći produkciju belih krvnih zrnaca koji su važni u obrani organizma od infekcija.

5. OLAKŠAVAJU MENSTRUALNE GRČEVE

Ovo je jedan od najboljih prirodnih pripravaka za olakšavanje ženskih tegoba. Osim grčeva on će umanjiti i nadutost.

foto: Profimedia

7. PRIRODAN DIURETIK

Hibiskus ima diuretička svojstva koja pomažu kod izlučivanja viška tečnosti iz organizma i ublažava zatvor.

Sastojci:

- 4 decilitra vode

- 1 štapić cimeta

- 3 supene kašike sušenog ili 4-5 žica svežeg cveta

- 1 kašičica šećera

- sok od jedne narandže

Priprema: Vrelu vodu prelijte preko hibiskusa i cimeta. Neka odstoji tako 20 minuta. Procedite čaj i dodajte šećer i sok od narandže. Poslužite topao ili hladan napitak.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Ordinacija.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track