NIJE POTREBNO MNOGO TRUDA ZA SAVRŠENO TELO: Naučnici tvrde da ovih 5 vežbi najbolje utiču na zdravlje!
Foto: Profimedia

IDEALNE SU ZA SVE

NIJE POTREBNO MNOGO TRUDA ZA SAVRŠENO TELO: Naučnici tvrde da ovih 5 vežbi najbolje utiču na zdravlje!

Život -

Ne morate istrčati maraton i podignuti na tone tegova kako biste očvrsnuli celo telo.

I Min Li, profesor medicine na Medicinskom fakultetu na Harvardu, smatra da je to preveliko opterećenje za naše telo, pa preporučuje još pet vrsta treninga.

Plivanje, tai či, treninzi snage, hodanje i Kegelove vežbe su sportske aktivnosti koje stvaraju velike prednosti od gubitka težine i izgradnje mišića, pa do zaštite srca i mozga te jačanja kostiju. U svemu tome su trajnost i motivacija ključni, ali tai či se posebno preporučuje starijim ljudima, jer sami mogu odrediti tempo i brzinu izvođenja.

Plivanje

Plivanje svakako možemo nazvati savršenim vežbanjem, stoji u izveštaju sa Harvarda. Osim rada skoro svakog mišića u vašem telu, plivanje može povećati brzinu otkucaja srca i tako poboljšati zdravlje srca i zaštititi mozak od propadanja. Može biti vežba bez previše opterećenja, a posebno je to dobro za ljude s artritisom, jer "nose" manje težine.

foto: Profimedia

Tai či

To je kineska borilačka veština koja kombinuje niz pokreta koji stvaraju jednu vrstu meditacije u pokretu. Vežbe se izvode polako, uz duboko disanje. Možete vežbati u svojem tempu pa je tai či dostupan svima - bez obzira na pol i nivo fizičke pripreme.

Trening snage

U najosnovnijem treningu snage težina tegova koristi se za stvaranje otpora gravitaciji. Ta težina može biti telo, tegovi ili manšete. Istraživanja sugerišu da, zavisno od pripreme, možete koristiti velike težine i mali broj ponavljanja ili lakše tegove i više ponavljanja kako biste izgradili jače, čvršće mišiće.

foto: Profimedia

Hodanje

Jedna nedavna studija pokazala je da kod osoba od 60 do 88 godina hodanje 30 minuta četiri dana u nedelji kroz 12 nedelja ojačava regije u mozgu koje su povezane s gubitkom memorije. I pilot studija kod osoba s teškom depresijom zaključila je da samo 30 minuta laganog hoda na pokretnoj traci deset dana zaredom značajno može redukovati depresiju.

Kegelove vežbe

Kegelove vežbe su važne i za muškarce i za žene, jer pomažu jačanju skupine mišića karlice. Kako starimo, ti mišići - koji uključuju matericu, bešiku, tanko crevo i rektum - mogu početi da slabe. Njihovo održavanje može imati važne prednosti od sprečavanja neprijatnosti, kao što je puštanje gasova.

foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track