OPREZ: Loša kombinacija leka i hrane zgrušavaju krv
Foto: Shutterstock

Namirnice koje umanjuje efekte leka za zgrušavanje krvi

OPREZ: Loša kombinacija leka i hrane zgrušavaju krv

Život -

Iako su minerali i vitamini bitni za zdravlje, vrlo je važno imati na umu da određene namirnice ne reaguju najbolje s medikamentima

Naša čitateljka koja već duže vreme pije lekove protiv zgrušavanja krvi (antikoagulanse) obratila nam se za pomoć oko spiska namirnica koje ne bi trebalo da koristi u svojoj ishrani.

Odgovor na pitanje zašto kombinacija antikoagulanasa i pojedinih vrsta lekova i hrane nije dobra potražili smo od stručnjaka, doc. dr Janka Samardžića, kliničkog farmakologa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

foto: Shutterstock

Šta su antikoagulansi?

Antikoagulansi su lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi. Koriste se oprezno u različitim stanjima kod kojih postoji povećana sklonost ka trombozi, i to kod srčanih bolesti, u prevenciji moždanog udara kod određenih pacijenata, kod bolesti perifernog krvotoka i drugih oboljenja.

Period primene

- Ova terapija iziskuje česte kontrole specifičnih parametara u krvi kojima se određuje njena efikasnost, ali pošto ovi lekovi razređuju krv, unos namirnica, kao i primena lekova za lečenje pridruženih oboljenja moraju se individualno prilagoditi svakom pacijentu. Opasnosti koje primena ove terapije, odnose se na krvarenje, ali dobra kontrola i adekvatan dijetetski režim čine je dovoljno bezbednom za dugotrajnu primenu - ističe naš sagovornik.

foto: Shutterstock

Vitamini E i K

- Hrana koja razređuje krv može da sadrži određene supstance koje su hemijski slične salicilatima (aspirin) i ne preporučuje se u većim količinama kod osoba koje su na ovoj terapiji. U ovakvu hranu spadaju đumbir, kari, cimet, origano, pepermint, višnje, suvo grožđe, borovnice, grejpfrut, pomorandže i mandarine. Osim toga, primena velikih doza vitamina E, koji utiče na porast nivoa vitamina K, može umanjiti efekat antikoagulantnih lekova. Zbog toga se hrana koja sadrži veće doze vitamina E, poput spanaća i brokolija ne preporučuje ovim pacijantima. Od ostalih namirnica koje mogu poremetiti učinak terapije antikoagulansima treba pomenuti riblje i sojino ulje, alkohol, veće količine belog luka, pa čak i maslinovo ulje - objašnjava dr Samardžić.

foto: Shutterstock

Oprez kod drugog leka

- Drugi lekovi koji mogu pospešiti dejstvo antikoagulanasa i povećati sklonost ka krvarenju su aspirin, ibuprofen, diklofenak, ranitidin, eritromicin, dok su oni koji smanjuju njihov učinak oralni kontraceptivi, vitamin K i neki antibiotici. Međutim, uz pažljivo doziranje i individualno prilagođavanje terapije, češće kontrole krvi i dijetetski režim ishrane, antikoagulantna terapija predstavlja optimalan, bezbedan i efikasan režim lečenja kod pacijenata indikovanih za ovu vrstu terapije - ističe dr Samardžić.

Kurir / Vesna Stanimirović

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track