OZBILJNO UPOZORENJE: Muškarci na Zapadu će postati neplodni do 2060. godine!
Foto: Profimedia

STRAŠNO

OZBILJNO UPOZORENJE: Muškarci na Zapadu će postati neplodni do 2060. godine!

Život -

Strah da muškarci sa Zapada ubrzano postaju neplodni nije novost. Međutim, u novom istraživanju, sprovedenom u Severnoj Americi, Evropi, Australiji i Novom Zelandu, problem pada broja spermatozoida utvrđen je vrlo pouzdano.

Istraživanja su otkrila da isti trend ne postoji u drugim delovima sveta – u Južnoj Americi, Africi i Aziji. No u tim krajevima nije sprovedeno dovoljno istraživanja da bi se mogao izvesti jednako pouzdan zaključak. Uzrok je u okolini Ključni razlog za registrovani pad povezan je s brojnim uticajima u okolini na koje su posebno osetljivi muški fetusi. Na primer, bisfenol A, koji se koristi u proizvodnji polikarbonatne plastike i poliepoksida, štetan je za plodnost, a loše delovanje imaju i pušenje i prekomerna težina.

foto: Profimedia

„Broj spermatozoida i drugih parametara semena uverljivo je povezan s brojnim uticajima u okolini, uključujući hemikalije koje uzrokuju poremećaje u radu endokrinih žlezda, pesticide, vrućine i životni stil, uključujući ishranu, stres, pušenje i telesnu masu“, pišu autori rada koji je objavljen u časopisu "Human Reproduction Update". Prema rezultatima koji su prikupljeni od 1971. do 2011., broj spermatozoida zapadnjaka pao je za 59.3 posto, dok su koncentracije sperme pale za 52.4 posto. Pokazalo se da broj spermatozoida godišnje pada za oko 5.33 miliona, odnosno 1.6 posto.

foto: Profimedia

Mali broj spermatozoida nije neplodnost Ne slažu se svi stučnjaci s navedenim projekcijama, barem ne u potpunosti. Naime, neki ističu da broj spermatozoida kod svakog muškarca varira. On zavisi od intervala između poslednjeg snošaja i obavljanja testiranja. Neki stručnjaci takođe ističu da se pad broja spermatozoida ne može poistovetiti s neplodnošću jer je teško definisati broj s kojim ona započinje. Osim toga, plodnost zavisi od brojnih faktora, a ne samo od broja spermatozoida. Naime, već je i jedan spermatozoid dovoljan za začeće. Kako god bilo, svi stručnjaci slažu se da je potrebno posvetiti više pažnje zabeleženim trendovima i njihovim mogućim uzrocima i posledicama.

Kurir.rs/Index, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track