KONAČNO OTKRIVENO: Jedite ove namirnice i sprečićete rak dojke!
Foto: Profimedia

ŠTO PRE POČNITE DA KONZUMIRATE

KONAČNO OTKRIVENO: Jedite ove namirnice i sprečićete rak dojke!

Život -

Rak dojke najčešći je oblik tumora od kojeg godišnje u Srbiji oboli oko 250 žena, dok njih 90 izgubi bitku protiv ove bolesti. Pošto je oktobar u dugu borbe protiv raka dojke, odlučili smo da vas podsetimo na koje sve načine se možete zaštititi od pomenute bolesti, počevši od režima ishrane.

Spanać, brokoli i karfion

Ovo zeleno povrće se povezuje sa prevencijom raka zbog glukozinolata koje sadrže. Oni se metaboličkim putem pretvaraju u indole i izotiocijanate koji su među najviše istraživanim spojevima kada se radi o prevenciji raka. Što kraćim zagrevanjem ovog povrća bogatog i sumporom, zadržaćete određenu količinu lekovitih sumpornih sastava.

Bobičasto voće

Sadrži snažne antioksidante, poput antocijana koji deluju protivupalno, štiteći stanice DNK od oksidativnog oštećenja. Tako da, nakon sezone možete slobodno da uživate i u zamrznutom bobičastom voću.

Kurkuma

Aktivna komponenta kurkume - kurkumin - u laboratorisjkim istraživanjima pokazao je delovanje na umnožavanje stanica raka, a dodatno štiti organizam od upalnih procesa. Od začina se preporučuju još i đumbir, čili, češnjak, majčina dušica, peršin, origano, bosiljak, kim i korijander.

foto: Profimedia

Soja

Izoflavoni, spojevi koji se nalaze u soji, povezuju se sa blokiranjem estrogena na stanice raka koji ih podstiče na rast, no dodatna istraživanja o toj temi su još potrebna. Trebalo bi izbegavati biljna ulja - sojino, suncokretovo, kukuruzno, ulje šafranike, te proizvode na bazi biljnih masnoća.

Pečurke

Neka istraživanja su pokazala povezanost između konzumiranja šampinjona i smanjenja rizika od pojave raka, a povezuje se sa sposobnošću gljiva da regulišu estrogen. Pokazalo se da unos svežih (minimalno 10 g dnevno) i sušenih pečurki (minimalno 4 g dnevno) smanjuje rizik od karcinoma dojke za 64, odnosno 47 odsto.

foto: Profimedia

Narandže

Naranče sadrže flavonoide koji smanjuju rast stanica tumora, a dodatno su izvor vitamina C, jednog od najsnažnijih antioksidansa, koji deluje inhibirajuće na slobodne radikale i na taj način štiti stanice od oštećenja. Najkorisnije su narandže i grejp. Jedite najmanje 75 grama voćke.

Luk dodajte salati

Crni luk, kao i beli, pripada porodici povrća koje sadrži sulfurne sastojke koji se povezuju sa sprečavanjem rasta tumornih stanica. Ako do sada niste uvrstili ove namirnice u svoj svakodnevni režim ishrane, možda je vreme, bez obzira na to da li vam rak dojke genetski preti.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Prva, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track