OVO JE RASADNIK VIRUSA: Oprez s testerima, možete dobiti herpes!
Foto: Shutterstock

OPASNO

OVO JE RASADNIK VIRUSA: Oprez s testerima, možete dobiti herpes!

Život -

Lekari upozoravaju Isprobani kozmetički proizvodi u parfimerijama su leglo zaraze i mogu da izazovu ozbiljne bolesti

Realno, stvari stoje ovako: u koju god parfimeriju da uđemo, svaki kozmetički brend ima svoj štand sa šminkom, a skoro svaki proizvod ima svoj tester.

I sve bi to bilo u redu da svaki od njih neko nije isprobao na licu, očima, usnama ili ruci i da u njih nije gurnuo prst. Zato najčešće izgledaju poprilično neuredno. A da ne pričamo o tome koliko bakterija tako ostavljamo na njima. Upravo o tome govori sledeća priča...

Ovo ne sme da se dešava

Elen Devojan iz Kalifornije tužila je jedan od najpoznatijih kozmetičkih prodajnih lanaca na svetu jer je nakon korišćenja njihovih testera dobila herpes.

foto: Shutterstock

Ona ga pre toga nikad pre u životu nije imala, kao ni bilo kakve ranice po usnama. Tester je koristila u parfimeriji kad je došla da kupi ruž. Sada ih tuži tražeći 25.000 dolara odštete zbog bolesti, kao i neodgovornosti zaposlenih. Ona smatra da je na vidljivom mestu trebalo da istaknu da je isprobavanje testera opasno po zdravlje, jer izbegavanjem toga štete zdravlju kupaca.

Elen je u tužbi navela da nije bila svesna potencijalnih opasnosti vezanih za korišćenje testera i da je niko u parfimeriji na to nije upozorio. Navela je da renomirane prodavnice koje prodaju kozmetiku imaju individualne testere pakovane u posebne paketiće koji se otvaraju prilikom isprobavanja (kao za kreme i parfeme), te da njihovom krivicom sada ima doživotno oboljenje.

Nekoliko dana nakon ove vesti profesorka biomedicine Amrin Bašir, objasnila je da se na kozmetičkim testerima veoma često mogu naći klice koje uzrokuju herpes, ali i neke druge, veoma opasne bolesti.

Bacite staru šminku

- Kozmetika inače sadrži konzervanse koji usporavaju razvoj mikroba, a oni se mogu kontaminirati ako se koriste bez sterilnih aplikatora ili ako nisu pravilno skladišteni u prodavnici. Visoka temperatura pod jakim svetlima, mokra podloga i stalno otvaranje i dodirivanje proizvoda od strane kupaca idealni su za ubrzan rast bakterija - objasnila je.

Pored herpesa, dodaje doktorka, ljudi rizikuju da se zaraze i dobiju konjunktivitis, koji može da ima ozbiljne posledice po oči, a uzročnik je šminka za oči (maskare, olovke i senke).

Pored izbegavanja testera, ona apeluje na žene da bacaju svu šminku stariju od godinu dana, koliko god se činilo da je u dobrom stanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track