VAKCINACIJA JE OBAVEZNA: Sud odbacio tvrdnje protivnika imunizacije
Foto: Shutterstock

U skladu sa Ustavom

VAKCINACIJA JE OBAVEZNA: Sud odbacio tvrdnje protivnika imunizacije

Život -

Intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina

Ustavni sud Srbije odbacio je inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti zakonskih odredbi koje se odnose na obaveznu vakcinaciju dece i odraslih, jer smatra da inicijatori nisu potkrepili svoje tvrdnje, niti su one ustavno pravno utemeljene.

Inicijatori postupka tražili su da se utvrdi da li su pojedine zakonske odredbe kojima se nalaže obavezna vakcinacija dece pred upis u škole u skladu sa Ustavom i tvrdili da se tako građanima uskraćuje pravo na izbor.

foto: Profimedia

U Srbiji su od početka oktobra registrovana 93 pacijenta obolela od malih boginja, a epidemija je prijavljena u Beogradu sa pet obolelih, u Bujanovcu sa dvoje zaraženih, u Kraljevu sa ukupno šest potvrda zaraze i srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji, gde je registrovana 81 obolela osoba.

Intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina, a na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora.

Kurir / J. P.

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Male boginje u Srbiji! Proverite da li imate 6 simptoma ove zarazne bolesti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track