GDE GREŠITE DOK STE NA POSLU: Loše navike zbog kojih gubite zdravlje
Foto: Shutterstock

PAZITE

GDE GREŠITE DOK STE NA POSLU: Loše navike zbog kojih gubite zdravlje

Život -

Ne sedite prekrštenih nogu i ustanite i prošetajte posle svakih 30 minuta

Radite i trudite se da zaradite za život, ali sve vreme dok ste na radnom mestu uništavate zdravlje. Kako? Pa nekom od loših navika koje svakodnevno ponavljate.

Međutim, dobra vesti je da nikad nije kasno za promene. Stručnjaci kažu da je potreban 21 dan zaredom da radimo nešto zdravo da bi nam to ušlo u naviku. Pa zašto ih ne poslušati? A evo koje greške pravimo svakog dana...

Ručate za radnim stolom

Mozgu u toku radnog vremena treba odmor da se produktivnosti ne bi smanjila. Zato napravite pauzu za ručak i ne jedite dok istovremeno obavljate posao. Multitasking oduzima energiju.

Preskačete doručak

Svi nutricionisti apeluju: ne preskačite doručak! Ovaj obrok pokreće metabolizam i povećava energiju za ceo dan.

Naslanjate glavu na dlan i trljate oči

Da, ovo jeste udobna poza u koju se nesvesno nameštamo, ali diranje lica i oka je neprijatelj koži i gadan način da na njih prenesemo bakterije sa tastature.

foto: Shutterstock

Veći deo dana sedite s prekrštenim nogama

Ovakav način sedenja može da izazove bolove u leđima i vratu, da povisi krvni pritisak i uspori cirkulaciju krvi u telu.

Ne pravite pauze

Ovako povećavate rizik da dobijete dijabetes ili neku srčanu bolest. Nakon svakih 30 minuta ustanite i malo prošetajte. Pogrbljeno sedenje, osim što izaziva bol u vratu i kičmi, negativno uiče i na raspoloženje.

Nosite mobilni u WC

- Ovo je jedna od najgorih stvari koju radite na poslu. Bez obzira na to što spuštate telefon na mesto koje vam izgleda čisto, verujte da nije. Tu se na telefonu skupljaju odvratne bakterije i nečistoća, koje onda prenosite za radni sto.

Ne otvarate bolovanje

- Spadate u grupu onih koji i kada su prehlađeni ili kad imaju grip idu na posao? Osim što vas čak i obična prehlada može psihički i fizički izmoriti, neodmaranjem možete samo pogoršati zdravlje. A u opasnosti od zaraze su i vaše kolege.

Nastavljate s radom i kad dođete kući

- Zna se: posao je za rad, a privatan život za uživanje i opuštanje. Zato, čim izađete s posla, zaboravite na sve radne obaveze i proveravanje mejlova jer vam dodatni mentalni umor - ne treba!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track