OVO NAJVIŠE UPLAŠI RODITELJE KAD SE DETE RAZBOLI: Šta da radite kad dete dobije fras?
Foto: Shutterstock

IZ ORDINACIJE

OVO NAJVIŠE UPLAŠI RODITELJE KAD SE DETE RAZBOLI: Šta da radite kad dete dobije fras?

Život -

Ako dete gurne pasulj ili dugme u nosić ili popije nešto od kućne hemije, odmah pozovite Hitnu pomoć, a ako ga zaboli uvce, prvo mu očistite nosić

Kad postanete roditelj, imate milion pitanja i dilema. Ne znate da li dobro držite glavu svojoj bebi, pitate se da li treba da spava na leđima ili na strani, kada treba da izgovori prvu reč, da li ga vakcinisati...

foto: Kurir

Pitanja bezbroj, a svako ima drugačiji odgovor, baka kaže ovako, mama onako, drugarica opet ima drugačije objašnjenje. Ne zaboravite, nijedno dete nije isto - što jednom pomaže, drugom može odmoći, i ako imate dilemu ili pitanje vezano za zdravlje vašeg deteta, obavezno ga postavite pedijatru koji ga leči. Zamolili smo dr Mirjanu Mićović, pedijatra u DZ Stari grad u Siminoj, da nam kaže koja su to stanja kada se roditelji najviše uplaše za zdravlje deteta i kako da postupe u tim situacijama.

foto: Shutterstock

Akutno zapaljenje glasnica

Može imati dramatičan tok, jer je onemogućen normalan protok vazduha kroz grlo/larinks). Ukoliko dete može da diše i guta, odmah mu dati sirup protiv alergije u odgovarajućoj dozi. Ako je situacija takva da dete nema dovoljno kiseonika, obavezno pozvati Hitnu pomoć ili sopstvenim prevozom odvesti dete do prve zdravstvene ustanove.

foto: Shutterstock

Povrede

Svaku povredu treba da pogleda najbliži lekar. Ponekad povreda, poput nagnječenja, deluje bezazleno, ali su ugroženi unutrašnji organi, što može dovesti do ozbiljnih posledica. U slučaju povrede glave, kičme, preloma nogu, dete ne treba pomerati i samostalno transportovati, već odmah pozvati Hitnu pomoć.

foto: Shutterstock

Kućna hemija i lekovi

Ako dete slučajno popije hemikalije ili udahne zrno pasulja ili dugme, najbolje je da roditelji sami ništa ne preduzimaju, već da odmah pozovu Hitnu pomoć ili najbližu zdravstvenu ustanovu. I savet plus - nikad ne ostavljajte kućnu hemiju i lekove na dohvat ruke deci.

„Fras“

Kod ferbalnih konvulzija, u našem narodu poznato pod imenom fras, najčešće se javlja grčenje mišića usled visoke telesne temperature. Napadi se javljaju najčešće kod dece uzrasta između tri meseca i pet godina iako deluju drastično, nemojte paničiti, već pomozite detetu. Postavite ga na bok, izbacite mu jezik i sačekate da napad prođe. Nakon toga, dete koje deluje pospano i ošamućeno, bez panike, odvedite kod lekara.

foto: Shutterstock

Iznenadni jak bol u uhu

Iako izgleda prilično drastično, ne treba odmah trčati kod lekara. Prvo detetu očistite nosić, a veće dete podstaknite da ga izduva, iako će to nakratko pojačati bol, pokušajte da istrajete. Stavite kapi za nos ili sprej koji sadrži vazokonstriktor - supstancu koja sužava proširene krvne sudove u nosu. Zatim mu dajte sirup „ibuprofen“ u odgovarajućoj dozi. Umirite ga i sačekajte 15 do 20 minuta. Ukoliko bol posle toga ne prođe, odvedite dete u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track