POSLE 50. GODINE OBAVEZNA KONTROLA: Rak prostate je izlečiv kad se otkrije na vreme!
Foto: Shutterstock

PAŽNJA

POSLE 50. GODINE OBAVEZNA KONTROLA: Rak prostate je izlečiv kad se otkrije na vreme!

Život -

Kada vas nešto zaboli, verovatno ćete otići lekaru. Ali postoje bolesti koje dugo ostaju pritajene u telu, a kada se ispolje prvi simptomi, obično bude kasno za lečenje. Jedna od njih je i rak prostate

U Srbiji se svake godine registruje 2.300 do 2.400 novootkrivenih slučajeva karcinoma prostate.

To je, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“, posle raka pluća, najčešći malignitet kod muškaraca u Srbiji, a treći uzrok smrti kada su u pitanju maligni tumori (posle raka pluća i debelog creva). Godišnje od ove vrste raka umre blizu 800 muškaraca. Što znači da je rak prostate za „jači“ pol isti strah i trepet kao što je tumor dojke kod žena.

Simptomi

U ranom stadijumu simptomi se gotovo nikad ne pojave. Prvi znaci bolesti manifestuju se tek pošto se tumor znatno poveća i počne da pritiska mokraćni kanal. Tada se javlja učestalo mokrenje, i to naročito noću, zatim bol prilikom mokrenja i ejakulacije, impotencija, bol u donjem delu leđa.

Faktori rizika

Ovaj oblik raka najčešći je kod starijih od 45 godina, a kod mlađih predstavlja retkost. Još se ne zna njegov uzrok, mada postoje mnoge teorije. Ishrana bogata zasićenim mastima i genetska predisponiranost svakako nose rizik, ali se verovatno radi o više udruženih faktora.

foto: Printscreen

Kako se dijagnostikuje

Dijagnoza se postavlja na osnovu detaljnih anamnestičkih podataka (razgovora sa pacijentom o toku bolesti, kao i prethodnim oboljenjima), urološkog pregleda, laboratorijskih analiza i drugih dijagnostičkih postupaka.

Tri stadijuma

1. Intraprostatični stadijum za koji je karakterističan razvoj tumora u samoj prostati

2. Stadijum lokalne invazije nastaje kada tumor probije ksulu (omotač) prostate i počne da se širi na okolinu

3. Stadijum generalizacije podrazumeva nastanak udaljenih metastaza (na plućima, jetri, bubrezima, kostima, mozgu i dr.)

PSA parametar

Veliki značaj u postavljanju dijagnoze imaju i laboratorijske analize. Pored ostalih analiza, razmatra se i vrednost PSA (specifični antigen prostate), koji sa priličnom tačnošću može da ukaže na postojanje ili odsustvo karcinoma prostate. Treba reći da je tumačenje vrednosti PSA veoma složeno i da zavisi od mnogo faktora. Zato je savet da ne upoređujete laboratorijske rezultate sa (normalnim vrednostima koje laboratorija navodi) i ne izvodite samostalne zaključke.

Lečenje karcinoma prostate

Na izbor lečenja utiče više faktora: starost pacijenta, opšte stanje organizma, stanje srca i pluća, stadijum razvoja raka, kao i stepen maligniteta, neželjeni efekti i moguće komplikacije različitih načina lečenja i drugo.

Prevencija i preporuka

Kontrola kod urologa jednom godišnje posle 50. godine, ishrana bogata svežim namirnicama i koštunjavim voćem, kao i redovna fizička aktivnost najbolja su preventiva.

foto: Privatna Arhiva

Savet lekara

ŠTA MUŠKARCI TREBA DA ZNAJU

- Ako se otkrije u ranom stadijumu, rak prostate je potpuno izlečiv - uspešnost izlečenja je čak 98 odsto. Ukoliko se ne otkrije u početnom stadijumu, rak prostate je u ogromnoj većini slučajeva smrtonosan, bez obzira na dosadašnje pokušaje lečenja, ali treba naglasiti da je lečenje i u tom slučaju moguće - ističe dr Aleksandar Janičić, specijalista urologije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track