ISTRAŽIVANJE KOJE LEDI KRV U ŽILAMA: Evo zašto nikad ne smete jesti iz tanjira pošto vam je muva sletela na hranu
Foto: Profimedia

NAUČNICI JEDINSTVENI

ISTRAŽIVANJE KOJE LEDI KRV U ŽILAMA: Evo zašto nikad ne smete jesti iz tanjira pošto vam je muva sletela na hranu

Život -

Ako muva sleti na vaš tanjir, verovatno ćete je samo oterati. Međutim, sudeći prema novom istraživanju, hranu na koju je sletela muva zapravo ne bi trebalo nikada jesti, jer insekti prenose mnogo više bolesti nego se to prethodno mislilo.

Naučnici su otkrili da su noge i krila muve prepuni različitih vrsta bakterija, koje su najčešće pokupljene prilikom sletanja na strvine ili izmete. Te bakterije, uglanom s nogu, potom se lako prenesu na površinu na koju muva sleti.

Oni koji pojedu hranu na koju je sletela muha, rizikuju gadne bolesti. Tim naučnika sa Univerziteta u Pensilvaniji, sa tehničkog fakulteta u Singapuru i Univerziteta u Rio da Žaneiru proučili su mikrobiome 116 muva sa tri različita kontinenta.

foto: Profimedia

U studiji objavljenoj u magazinu Scientific Reports piše kako u nekim slučajevima muve nose na stotine različitih vrsta bakterija, od kojih su mnoge štetne za ljude. Između ostalog, bakteriju koja uzrokuje upalu povezanu s nastankom čira na želucu. Muve su posebno 'prljave' jer se hrane fekalijama i bilo kojom drugim organskom tvarima koje su u procesu truljenja.

"Zbog ovog ćete dva puta razmisliti pošto pojedete salatu na idućem pikniku. Muve mogu da pridonesu brzom prenosu patogenih bakterija kod epidemija", rekao je profesor Donald Brajant iz Pensilvanije.

foto: Profimedia

Profesor Stefan Šuster rekao je da noge i krila muha pokazuju najvišu mikrobnu raznolikost na telu muve, što sugeriše da bakterije koriste muve kao prenosioce.

(Kurir.rs/Foto Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

DECA IZLETELA PRED KAMIONČINU! Snimak od kojeg se kičma ledi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track