ZDRAVLJE NA TANJIRU: Ko na srcu ima feler, neka jede celer
Foto: Shutterstock

Ovu biljku koristite često

ZDRAVLJE NA TANJIRU: Ko na srcu ima feler, neka jede celer

Život -

Lišće celera je dobar izvor vitamina C, koji podiže imuni sistem organizma i ublažava simptome prehlade

Celer, luk, šargarepa i peršun su „četiri musketara“ svake kuhinje jer se koriste u većini jela. Celer može da se nabavi tokom cele godine. Zbog odličnih svojstava koje ima, preporučljivo je da se ova biljka uvede u redovnu ishranu.

Lišće i koren su bogati mineralima, vitaminima, nutrijentima i esencijalnim uljima koji biljci daju snažan i karakterističan miris. Takođe, ulja koja sadrži deluju smirujuće na nervni sistem.

foto: Shutterstock

Naučnici su dokazali da celer sadrži ftalide, supstance koje deluju relaksirajuće na arterije i omogućavaju im da se šire. Ovi sastojci smanjuju količinu hormona stresa, koji izazivaju skupljanje i širenje krvnih sudova. Ftalidi iz celera smanjuju i nivo lošeg holesterola u organizmu koji se smatra odgovornim za pojavu kardiovaskularnih oboljenja.

Lišće celera je dobar izvor vitamina C, koji podiže imuni sistem organizma i ublažava simptome prehlade. Celer je veoma delotvoran za obolele od artritisa jer zbog visokog sadržaja natrijuma pomaže da se rastvore kalcijum i magnezijum. Pomaže i kod reume i kostobolje, a dobar je lek protiv astme, bronhitisa, tuberkuloze. Redovnim korišćenjem celera može da se spreči razvoj kamena u bubrezima ili žučnoj kesi.

Takođe, ovaj sastojak podstiče bela krvna zrnca da napadnu i eliminišu potencijalno štetne ćelije, uključujući i ćelije raka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track