Izuzetno je bogata karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Takođe je šargarepa dobar izvor vitamina B, C i K te raznovrsnih minerala: kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora...
Zbog obilja karotenoida odnosno vitamina A koji je važan za zdravlje očiju, šargarepa je tradicionalno poznata kao hrana za vid, no odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad mokraćnog i sistema za varenje.
Vitamin A pridonosi i zdravlju pluća, pa je šargarepa melem za disajne tegobe - pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme... Sirup od šargarepe tradicionalni je prirodni lek protiv kašlja. Donosimo dve varijante recepta za sirup koji se preporučuje u količini od 3 do 4 čajne kašičice na dan.
1. Potrebno vam je 2.5 decilitra svežeg soka od šargarepe iz sokovnika, 2 kašičice meda, malo vode. Nakratko prokuvajte sok od šargarepe zajedno s medom i vodom uz stalno mešanje.
2. Pripremite pola kilograma šargarepe i 4 kašičice meda. Šargarepu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da bude prekrivena. Nakratko prokuvajte dok ne omekša. Izvadite je iz vode te ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuvala pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmešajte s pasiranom šargarepom.
Kurir.rs/Ordinacija.hr, Foto: Profimedia
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
Soda bikarbona kao lek protiv prehlade: Pobedite grip u samo 3 koraka