PODMUKLA BOLEST: Rak pankreasa je tumor koji se teško otkriva
Foto: Vladimir Tatarević

Humano Udruženje „Marinko Madžgalj“ - podići svest o opakoj bolesti

PODMUKLA BOLEST: Rak pankreasa je tumor koji se teško otkriva

Život -

Rano otkrivanje bolesti je osnovni uslov da bi se ona uspešno lečila, a vreme je posebno važno kod ove vrste tumora

Mnogi nisu znali da je Marinko Madžgalj bio bolestan i to od jednog od najpodmuklijih kancera - raka pankreasa.

On je glumio, snimao serije i zadržavao osmeh i kad je bio na hemoterapiji. Ipak, zbog teške i podmukle bolesti, život glumca, voditelja i pevača Marinka Madžgalja prerano se ugasio. Da se ovaj divni čovek nikada ne zaboravi, porodica, kolege i prijatelji su osnovali humanitarno udruženje „Marinko Madžgalj“.

Udruženja su važna

Kako su došli na ideju da se osnuje ovakvo udruženje i zašto je ono važno, pitali smo jednog od inicijatora, profesora dr Dejana Radenkovića, predsednika Srpskog pankreasnog kluba.

- Ideja o osnivanju ovog udruženja potekla je iz razgovora s porodicom i prijateljima pokojnog Marinka Madžgalja, u kolegijalnom razgovorom sa mojim starijim profesorom Srbislavom Kneževićem, koji je začetnik moderne hirurgije pankreasa u našoj zemlji i predsednik Upravnog odbora Srpskog pankreasnog kluba, kao i uobličavanjem zajedničke inicijative svih članova ovog kluba. Bez svih njih ovakvo udruženje ne samo da bi bilo nemoguće osnovati već ono ne bi moglo ni da funkcioniše. Slične humanitarne fondacije, koje su vezane za unapređenje lečenje pojedinih bolesti, postoje i u mnogo bogatijim zemljama od naše i pokazale su se veoma uspešnim. Ulaganja u medicinu u bilo kom obliku nikada nije previše i mi, članovi Srpskog pankreasnog kluba, počastvovani smo da imamo ovakvo humanitarno udruženje koje je usko vezano za lečenje bolesti kojima se mi bavimo. Značaj ovakvih humanitarnih udruženja, po mom mišljenju, leži u tome što podižu svest u opštoj javnosti o značaju ranog lečenja jedne posebne bolesti. Takođe, putem njih se može ukazati da postoji mogućnost izlečenja i od najtežih bolesti, ako se one adekvatno i na vreme dijagnostikuju i leče, kao što je rak pankreasa. Humanitarna udruženja motivišu i daju mogućnost ljudima dobre volje da pomognu različitim aktivnostima - objasnio je za Kurir dr Radenković.

foto: Shutterstock

Uloga svih nas

- Pojedinačna uloga svakog od nas nikada nije velika i ne može biti presudna, već zajednički rad i napor uvek daju mnogo veće rezultate. Podizanje svesti o značaju jedne ovako opake bolesti i zajednička posvećenost lekara i ljudi koji humanitarnim gestovima pomažu ovakve fondacije u znatnoj meri povećavaju šanse da lečenje bolesnika s rakom pankreasa bude mnogo uspešnije - ističe dr Radenković.

Udruženje će imati dva važna zadatka. Prvi je da sećanje na velikog čoveka nikada ne izbledi. I to će biti lako, jer su svi voleli Marinka, njegov osmeh i osmehe koje nam je donosio. Drugi, teži zadatak udruženja, biće borba protiv raka pankreasa.

foto: Dragan Kadić

U organizaciji udruženja „Marinko Madžgalj“

HUMANITARNO VEČE

U ponedeljak, 11. decembra u 20 časova u „Kraun plazi“ biće održano humanitarno veče u organizaciji udruženja „Marinko Madžgalj“, a sredstva prikupljena tom prilikom biće upotrebljena za promociju značaja rane dijagnostike raka pankreasa, podizanje svesti u javnosti o ovoj bolesti i za slanje naših lekara na usavršavanje u inostranstvo.

MOGUĆI SIMPTOMI

bol u leđima

opšta slabost

žutica

gubitak težine

prvi znaci šećerne bolesti, a nema nikog u porodici ko je ima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track