KAKO SE OTKRIVA KANCER PREGLEDOM OKA: Evo koje sve smrtonosne bolesti može da otkrije očni lekar
Foto: Shutterstock

Zagledajte se u svoje oči

KAKO SE OTKRIVA KANCER PREGLEDOM OKA: Evo koje sve smrtonosne bolesti može da otkrije očni lekar

Život -

Istraživanja dokazuju da ljudi odlaze kod očnog lekara uglavnom da bi kontrolisali dioptriju, ali ne znaju da se baš pregledom oka mogu otkriti opasne bolesti, piše Lepa & Srećna.

Teška oboljenja poput kancera često ne daju jasne simptome, naročito na začetku, ali pregledom oka mogu se ustanoviti različite promene u telu. Stručnjaci ističu da je neophodno da najmanje na svake dve godine odete kod oftamologa. Dijabetes može da dovede do slepila i, ako se ne leči, može biti smrtonosan, a očni lekar ga uglavnom prepoznaje po izraženim krvnim sudovima u centralnom delu mrežnjače.

Posmatranjem promena na zenici i boje očnog nerva očni lekar može da prepozna znakove koji ukazuju da se u mozgu razvija tumor, a ukoliko se promene primete, odmah se daje uput za neurologa. Takođe, doktor može da uoči beli krug oko rožnjače koji ukazuje na visok holesterol i kardiovaskularna oboljenja. Posmatranjem očnog nerva može da se otkrije multipla skleroza, a popucali krvni sudovi u predelu iza oka ukazuju na visok krvni pritisak.

PROČITAJTE JOŠ:

KOJU BOLEST OTKRIVA CRVENILO U OČIMA

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA RAK MOKRAĆNE BEŠIKE

ZAŠTO SVAKA ŽENA TREBA DA SMRŠA POSLE MENOPAUZE

(Kurir.rs/Lepa & Srećna/Foto: Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV Dr Kurir sa Dr Mirkom Jankovim: Da li je lasersko skidanje dioptrije za svakoga?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track