Cvekla je lekovito povrće koje podstiče razmenu materija i poboljšava funkciju jetre. Poseduje velike količine vitamina C, karotena, vitamina B1 i B2, kao i minerala: kalijuma, natrijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, sumpora i joda.
Ako ste vegetarijanac, ona je idealna za vašu ishranu jer sadrži kobalt, koji učestvuje u stvaranju vitamina B12, koji vegetarijanci ne unose u dovoljnim količinama.
Iako nije preterano bogata gvožđem, često se preporučuje anemičnim osobama jer štiti crvena krvna zrnca i povećava elastičnost krvnih sudova, što pospešuje bolje pumpanje krvi. Idealna je za regulisanje krvnog pritiska i smanjuje holesterol.
U slučaju da imate problema s kamenom u bubregu ili patite od osteoporoze, nemojte da preterujete sa unosom cvekle jer smanjuje upijanje kalcijuma.
Pravi se lako
ODLIČAN RECEPT ZA ANEMIJU
Izrendati jednu svežu cveklu srednje veličine, šargarepu i slatku jabuku. U sve to dodati kašičicu meda i sok od jednog limuna. Dobijenu smesu pojesti u toku dana. Ovo je idealna hrana protiv malokrvnosti!
Foto: Profimedia
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
(KURIR TV) OVE NAMIRNICE obavezno jedite zimi! Pogledajte i zašto!