ČISTILA JE KUĆU I SRUŠILA SE NA POD: Možete da umrete ako koristite ovo sredstvo za čišćenje! Ne pomaže ni maska!
Foto: Profimedia

UPOZORENJE!

ČISTILA JE KUĆU I SRUŠILA SE NA POD: Možete da umrete ako koristite ovo sredstvo za čišćenje! Ne pomaže ni maska!

Život -

Čišćenje kuće može da bude veoma opasno po zdravlje ako se ne vodi računa o načinu korišćenja dezinfekcijskih sredstava.

Naime, ako se ne koriste pravilno može doći do trovanja. Tako je jedna Osječanka (42) završila u bolnici zbog otrovanja dezinfekcionim sredstvom za čišćenje kupatila koje mnogi često imaju kod kuće.

"Čistila sam i nisam otvorila prozorčić u kupatilu. U Hitnoj su me pitali da li je reč o određenom sredstvu za čišćenje, a kad sam im rekla da jeste, nije bilo teško zaključiti da su im takvi slučajevi otrovanja dobro poznati. Ne znam kojim su se sredstvom za čišćenje drugi otrovali, ali čini mi se da su mnogi sličnog hemijskog sastava”, prokomentarisala je Osječanka.

Slučaj otrovanja potvrdio je i dr sc. Srđan Čalošević.

Ističe da takvi slučajevi nisu česti, ali i ovaj slučaj pokazuje da hlor može napraviti štetu organizmu, zbog čega je potrebna i hospitalizacija. Hlor je, kaže, agresivan i iritira sluznicu i nipošto se ne preporučuje da se koristiti njime u zatvorenom, odnosno u prostoru gde nema ventilacije. Štaviše, u slučajevima korištenja hlora u zatvorenim prostorijama ne pomaže ni hirurška maska.

“Ni maska neće zaštititi sluznicu, tako da je jedina zaštita od neželjenih posledica provetravanje. Inače, ove jeseni još nismo imali ovakvu situaciju, ali svakako treba upozoriti na ovakvu mogućnost trovanja”, kazao je dr. Čalošević.

(Kurir.rs/GlasSlavonije/Foto Profimedia/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track