DOKTORI JOJ NISU VEROVALI, MISLILI SU DA JE PREMLADA ZA TU BOLEST: Njihovom greškom izgubila je život!
Foto: Printskrin Youtube

TUGA

DOKTORI JOJ NISU VEROVALI, MISLILI SU DA JE PREMLADA ZA TU BOLEST: Njihovom greškom izgubila je život!

Život -

Mlada majka iz Australije je izgubila život zato jer je doktori nisu poslali na potrebne pretrage, već su samoinicijativno, bez provere, doneli dve različite relativno bezopasne dijagnoze.

Životna misija Keti Narijer iz Australije je da upozori mlade ljude na rizik od raka jetre i creva, od kog je ove godine preminula njena ćerka.

Pre dve godine je Nikol Jaran, iz zapadne Australije, prvi put osetila malaksalost i slabost, koji su se nastavili narednih par meseci. Ostali simptomi su uključivali gubitak težine, osećaj nadutosti, zatvor i krv u stolici.

"Otišla je na pregled kod svog doktora koji joj je rekao da je "premlada kako bi bolovala od raka creva" i potom postavio dijagnozu: sindrom iritabilnog creva", ispričala je Narijer.

Nakon prve dijagnoze, Nikol se i dalje loše osećala i posetila je drugog doktora tražeći potvrdu dijagnoze.

"Mišljenje doktorke je bilo da Nikol ima celijakiju, ponovo bez ikakvih krvnih pretraga ili ultrazvuka", nastavlja Narijer.

Nikol je tada imala samo 32 godine i dalje se osećala loše, a uskoro je i zatrudnela s trećom ćerkom, Alavi.

Na rutinskom ultrazvuku ginekolog je otkrio tumore, odnosno "osam izraslina veličine golf loptica" na jetri.

Nikol su 2015. dijagnostifikovali metastazirani rak debelog creva, a tri dana kasnije je počela primati lekove.

"Da su doktori samo poslušali šta im govori i zatražili pregled stolice ili kompletnu krvnu sliku, barem bi saznali za rak ranije, budući da je otkriven slučajno zahvaljujući rutinskom pregledu na koji moraju da idu sve trudnice. Ovako je trudnoća bukvalno hranila tumore", objašnjava Narijer.

"Tokom celog lečenja Nikol je bila pravi borac, ljutila bi se kad bi videla suze na našim licima, a tek u završnoj fazi smo shvatili da nam vreme s njom ističe", kroz suze priča Narijer.

U septembru 2017, dve godine nakon što je postavljena tačna dijagnoza, Nikol je umrla. Njena poslednja želja je bila da se osvesti ovaj problem neprepoznavanja raka kod mladih ljudi i njena majka se sada trudi tu želju ostvari.

Kroz intervjue i obraćanja javnosti želi da upozori doktore da slušaju svoje pacijente i da uzmu u obzir to što im govore, jer često čovek koji od nečeg boluje ima dobru ideju šta može da bude u pitanju, a to može sprečiti razvoj bolesti, i na samom kraju, smrt mlade osobe.

(Kurir.rs/Unilad)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track