AKO STE SKLONI ALERGIJAMA, PAZITE: Ukrasi za jelku mogu biti opasni alergeni!
Foto: profimedia

iritacija disajnih puteva

AKO STE SKLONI ALERGIJAMA, PAZITE: Ukrasi za jelku mogu biti opasni alergeni!

Život -

Iako se alergije najčešće javljaju u proleće i jesen, vreme novogodišnjih praznika je takođe, kritično. Jelke i ukrasi nose u sebi plesan i druge materije koje izazivaju iritacije disajnih puteva.

Simboli praznika - poput božićnih dekoracija, snažnog mirisa sveća ili jelke – mogu da pokrenu neprijatne alergijske reakcije. Tako sa neodoljivim mirisom božićnog bora u dom možemo uneti i plesan.

foto: profimedia

Većina posečenih borova čuva se barem dve nedelje pre prodaje, često u vlažnim prostorima. Kad ga unesemo u toplu kuću, plesan naglo raste. Upravo ona može da bude krivac za kožne osipe ako ste ga dirali ili za kijanje i zapušen nos ako dugo boravite u prostoriji u kojoj je bor. Sokovi i smola sadrže i druge supstance koje mogu da iritiraju sluznicu poput terpena.

Kako biste izbegli neželjene reakcije, nosite rukavice i duge rukave kad prenosite i nameštate jelku. Ako možete, pre nego što je unesete u prostor, “istuširajte” je i pustite ga da se osuši.

Redovito provetravajte prostorije u kojima stoji jelka kako bi ušao svež vazduh. Nivo vlage treba da bude što niži.

foto: profimedia

Dekoracije uzrokuju alergijske reakcije

Ukrasi i lampice tokom godine obično su negde na mračnoj polici, pa skupljaju prašinu. Zato pre nego što ih postavite na jelku, prebrišite ih vlažnom krpom, a isti postupak ponovite i kada budete rasklanjali jelku i ukrase. Ako je moguće, tad ih zatvorite u plastičnu kutiju s poklopcem u koju neće ulaziti vazduh i stavite na suvo mesto.

(Kurir.rs/24.hr, Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OTKRIVAMO: Kako da sprečite nastanak alergija?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track