ZDRAVLJE NA USTA ULAZI: Ovo povrće je zdravije kada ga kuvate!
Foto: profimedia

lako se vari

ZDRAVLJE NA USTA ULAZI: Ovo povrće je zdravije kada ga kuvate!

Život -

Veruje se da je povrće i voće korisnije u sirovom obliku. Međutim, toplota uništava veze između složenih ugljenih hidrata, pretvarajući ih u jednostavnu i lako svarljivu hranu.

Otkrivamo vam koje vrste povrća su zdravije u kuvanom obliku!

Spanać

​Ovo zeleno lisnato povrće sadrži fantastičnu količinu najkorisnijih hranljivih sastojaka: kalcijum, gvožđe, magnezijum, beta-karoten, lutein i mnoštvo antioksidanata. Termička obrada vam omogućava da bolje apsorbujete ove supstance. Nakon kuvanja spanaća, količina kalcijuma se povećava 3 puta.

foto: profimedia

Cvekla

Sirova cvekla sadrži mnogo korisnih minerala i biološki vrednih supstanci, kao što su flavonoidi i antocijanini. Kuvana cvekla je snažan laksativ, pomaže da očistite jetru, krv, bubrege i jača zidove krvnih sudova.

foto: profimedia

Paradajz

Termička obrada paradajza pomaže u apsorpciji više likopena - antioksidanta, koji se može efikasno boriti protiv bolesti srca i raka. Paradajz sosovi i paradajz paste su takođe veoma korisne.

foto: profimedia

Šargarepa

Šargarepe su bogate antioksidantima i beta-karotenom, koji telo pretvara u vitamin A. On nije samo vitamin za lepotu koji pomaže u borbi protiv bora, već i vitamin zdravlja, koji je neophodan za dobar vid. Kuvana šargarepa naročito uz dodatak male količine masti, povećava nutritivnu vrednost namirnice i pomaže organizmu da apsorbuje beta-karoten i poboljšava proizvodnju vitamina A.

foto: profimedia

Kupus

Kupus nakon kuvanja dobija korisne osobine, ali samo ako ga kuvate za pari. Kada se kuva na visokoj temperaturi izgubi se sadržaj karotena i antioksidanata. Sadržaj vitamina C u kupusu povećava se 3 puta u kiselom procesu, a osim toga, u kiselini se formira mlečna kiselina, što doprinosi boljoj asimilaciji proteina u telu.

Kurir.rs/SrbijaDanas, Foto. Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) MINERALI u borbi protiv virusnih infekcija! Evo koje namirnice ih sadrže!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track