OPAKA BOLEST SE MOŽE IZBEĆI: Karcinom se može sprečiti!
Foto: Profimedia

Naučnici potvrdili

OPAKA BOLEST SE MOŽE IZBEĆI: Karcinom se može sprečiti!

Život -

Stručnjaci tvrde da su pušenje i višak kilograma odgovorni za većinu karcinoma i smrtnih slučajeva

Oko 42 odsto slučajeva karcinoma i isto toliko smrtnih slučajeva od posledica ove opake bolesti moglo bi se sprečiti ili smanjiti kad bi se više vodilo računa o zdravlju i prevenciji, rezultati su najnovijih istraživanja američkih naučnika. Upravo zato oni apeluju na ljude da obrate pažnju na stil života i na stvari koje im znatno skraćuju život. A evo koje su najopasnije...

1. mesto PUŠENJE

Najviše obolelih i umrlih od raka povezano je s uživanjem duvana, odnosno s pušenjem: reč je o 19 odsto ljudi. Od posledica ove vrste karcinoma umre 28,8 odsto obolelih.

Ovi pacijenti najčešče obolevaju od raka pluća, a u 81,7 odsto slučajeva uzročnik je pušenje, koje izaziva 73,8 odsto slučajeva raka grkljana, 50 odsto raka jednjaka i 46,9 odsto raka bešike.

foto: Profimedia

2. mesto GOJAZNOST

Gojaznost je na drugom mestu, iza uživanja u duvanu, i ono rezultira razvojem karcinoma u 7,8 odsto slučajeva. Postotak smrtnih slučajeva je 6,5 odsto. Višak kilograma su naučnici povezali s razvojem 60,3 odsto slučajeva raka grlića materice, trećinom svih slučajeva karcinoma jetre, 11,3 odsto raka dojke i 5,2 odsto slučajeva raka debelog creva.

foto: Profimedia

3. mesto ALKOHOL

Alkoholizam utiče na razvoj raka u 5,6 odsto slučajeva i za posledicu ima smrtni ishod u četiri odsto slučajeva.

Konzumacija alkohola odlučujući je faktor kod skoro polovine slučajeva raka usne duplje i ždrela kod muškaraca i četvrtine kod žena. Skoro 25 odsto slučajeva raka jetre kod muškaraca i 11,9 odsto kod žena povezuje se s konzumacijom alkohola, a kod žena u 16,4 odsto slučajeva utiče na razvoj raka dojke.

4. mesto SUNČANJE

Na četvrtom mestu je preterano izlaganje ultraljubičastim zracima, koje na razvoj raka utiče u 4,7 odsto slučajeva, a postotak smrtnih slučajeva je 1,5 odsto.

Preterivanje u sunčanju odgovorno je za 96 odsto slučajeva nastanka melanoma.

foto: Profimedia

5. mesto FIZIČKA NEAKTIVNOST

Sedelački način života rezultira razvojem raka u 2,9 odsto slučajeva, a za posledicu ima smrtni ishod u 2,2 odsto slučajeva. Zbog ovoga treba apelovati na ljude da se što više kreću kako bi se svi procesi u organizmu pokrenuli, što je ključno za njegovo funkcionisanje.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track