VELIKI PODUHVAT SRPSKIH LEKARA S DEDINJA: Ugrađena još dva parcijalna veštačka srca!
Foto: Kurir

Svaka čast

VELIKI PODUHVAT SRPSKIH LEKARA S DEDINJA: Ugrađena još dva parcijalna veštačka srca!

Život -

Veliki iskorak kardiohirurgije: U našoj zemlji su do sada operisana dva pacijenta, a to će im omogućiti da bezbedno sačekaju adekvatnog donora za transplantaciju srca

Tim hirurga Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje ponovo je pokazao izvanrednu profesionalnost. Njihovi kardiohirurzi su u utorak i sredu obavili dva komplikovana hirurška zahvata: implantaciju parcijalnog veštačkog srca.

Operisana su dva pacijenta, i to će im omogućiti da bezbedno sačekaju adekvatnog donora za transplantaciju srca.

Zoran Milićević, foto: Kurir

Pacijenti su dobro

Na čelu tima lekara koji je izveo zahvat u utorak bio je dr Predrag Milojević, nekadašnji direktor ove klinike. Drugu intervenciju, u sredu, vodio je dr Saša Borović, koji kaže za Kurir da pacijenti odlično podnose postoperativni tok.

- Implantacija parcijalnih veštačkih srca je protekla bez ikakvih komplikacija. Pacijenti se odlično oporavljaju, budni su, nasmejani i pričljivi. Sede pored bolesničkih kreveta i regularno uzimaju hranu i tečnost. Institut Dedinje ima još četiri ovakva parcijalna veštačka srca, koja će uskoro biti ugrađena bolesnicima s najtežim oblikom srčane slabosti. U 2018. znatno povećavamo broj ugradnji i širom otvaramo vrata obolelim od srčane slabosti - kaže dr Borović.

dr Saša Borović, foto: Kurir

Profesor geografije prvi sa veštačkim srcem

Podsetimo, prvo potpuno veštačko srce u ovom regionu ugrađeno je takođe na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje početkom decembra. Pacijent Zoran Milićević (45), profesor geografije, imao je tu sreću da najbolji lekarski tim izvede komplikovani hirurški zahvat i da baš on bude osoba koja će dobiti potpuno veštačko srce, koje košta čak 200.000 evra. Veštački organ je Institut dobio kao donaciju, a ova intervencija bila je ogroman iskorak naše kardiohirurgije i lekare je stavio u rang s najboljim svetskim stručnjacima.

foto: Kurir

Pravila ponašanja

RANAC S BATERIJAMA NA LEĐA

Kada je reč o totalno veštačkom srcu, pacijent koji ga je dobio mora da ima određene dnevne rutine kako bi veštački organ funkcionisao. Pored srca koje je u telu, postoji i spoljna jedinica koju pacijent nosi sa sobom, u rancu. Ranac je težak između šest i sedam kilograma, u njemu stoje baterije, a lekari potpuno obučavaju pacijenta kako se one pune i menjaju. Osobe koje su prošle kroz ovu tešku hiruršku intervenciju postepeno se oporavljaju i mogu se vratiti uobičajenim životnim tokovima, ali bez preteranih napora. Lekari kažu da je moguće i da se bave laganim sportom kao što su bilijar, golf i joga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja