STRUČNJACI TVRDE: Obratite pažnju, ovih 5 stvari OBARAJU vaš imunitet!
Foto: Profimedia

pomozite sebi

STRUČNJACI TVRDE: Obratite pažnju, ovih 5 stvari OBARAJU vaš imunitet!

Život -

Funkcija imunog sistema je da štiti organizam od svega što bi moglo da naruši naše zdravlje. Sa narušenim imunim sistemom niko ne može da funkcioniše uprkos terapiji najefikasnijim antibioticima.

Evo kako možete pomoći svom imunom sistemu:

Promenite rutinu dana

Ako radite u kancelariji, verovatno tamo provodite većinu svog vremena. Takav način života usporava vaš metabolizam, što čini imunološki sistem manje efikasnim.

Ako je moguće, na svakih sat vremena napravite pauzu. Hodajte pet minuta, uradite lagane vežbe istezanja, šetajte po zgradi ili idite da pozdravite kolegu na donjem spratu.

foto: Profimedia

Većinu dana provedete sami

Izolovani ljudi su manje otporni na stres, što takođe uzrokuje loš imunološki sistem. Ojačajte svoje odnose sa starim prijateljima, kolegama ili susedima. Organizujte sastanak, večeru ili kulturni događaj. Generalno ćete se osećati bolje, a imunološki sistem će vam biti zahvalan.

Zapostavljate dobar san

San je od vitalnog značaja za vaš imunološki sistem, jer ako vaše telo ne proizvodi dovoljno melatonina tokom spavanja, vaš imunološki sistem ne može napraviti dovoljno belih krvnih zrnaca koja štite od bakterija.

Kako to popraviti?

Pokušajte da uhvatite između sedam i osam sati spavanja.

Previše proteina u vašoj ishrani Previše proteina, naročito životinjskih, u telu proizvodi hormon IGF1, za koji je poznato da ubrzava starenje i usporava imunološki sistem.

Probajte dijetu u kojoj nećete konzumirati više od 10% životinjskih proteina,mesa i mlečnih proizvoda dnevno. Ako se osećate dobro, možete umanjiti unos proteina na 5% od dnevnog unosa kalorija.

foto: profimedia

Kurir.rs/SrbijaDanas, Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja