NAUČNIK SA BERKLIJA JOVAN PANTELIĆ ZA KURIR: Razotkrili smo tajne gripa
Foto: Printscreen

INTERVJU

NAUČNIK SA BERKLIJA JOVAN PANTELIĆ ZA KURIR: Razotkrili smo tajne gripa

Život -

Srbin koji je s timom istraživača dokazao da se virus influence širi disanjem zaraženog o svojim otkrićima govori za Kurir

Srbin Jovan Pantelić, istraživač s prestižnog univerziteta Berkli, jedan je od naučnika iz SAD koji su otkrili kako se sve prenosi virus gripa.

- Bio sam deo tima profesora Donalda Miltona, vodećeg svetskog stručnjaka u istraživanju gripa. Rezultati studije pokazuju da velika količina virusa može da se oslobodi i samo disanjem. Neke od zaraženih osoba su za 30 minuta uspele da izdahnu i do 1.000 živih virusa, a samo jedan može da izazove infekciju - kaže Jovan Pantelić u intervjuu za Kurir.

Jovan Pantelić
Jovan Pantelićfoto: Printscreen

Da li će se sada, posle ovih rezultata, nešto promeniti u borbi protiv gripa?

- Moramo u prevenciji obratiti pažnju i na širenje bolesti vazduhom. Moramo obratiti pažnju na ventilaciju, posebno u prostorijama u kojima je veliki broj ljudi, kao što su gradski prevoz i čekaonice, naročito u bolnicama i domovima zdravlja. Ne smemo zaboraviti ni kancelarije otvorenog tipa. Postoji standard za dizajn ovakvih prostora koji objavljuje International Well Building Institute, a inače jedan od ljudi koji radi na tome je još jedan Srbin - dr Dušan Ličina.

Kakvim se još zanimljivim istraživanjima bavite?

- Dominantno se bavim kvalitetom vazduha s fokusom na senzore i senzorske mreže za merenje kvaliteta vazduha u zgradama i van njih. Ovo istraživanje je deo šireg tehnološkog razvoja koji se naziva „internet stvari“ (Internet of Things), gde imamo priliku da merimo i sakupljamo ogroman broj podataka koji ranije nije bio moguć. Druga oblast kojom se bavim jesu radijativni sistemi za hlađenje. Podno grejanje je zastupljeno u Evropi, pa i u Srbiji, a ja se bavim istraživanjima o hladnim podovima, to jest kako te iste sisteme koristiti za hlađenje.

Donald Milton i Jovan Pantelić
Donald Milton i Jovan Pantelićfoto: Profimedia

Završili ste Mašinski fakultet u Beogradu, ali ste se kasnije stručno usavršavali po svetu. Koliko je to težak put i da li biste ga preporučili drugim mladim naučnicima?

- Za moj put zaslužni su mnogi, jer ja to sam ne bih mogao, ali moram da istaknem profesora Branislava Todorovića, koji mi je pomogao da napravim prvi korak preporukama koje mi je dao. Taj korak je bio najteži. Ceo put je put odricanja. Sistem obrazovanja, komunikacije i ljudskih odnosa je drugačiji nego u Srbiji. Kada se prvi put nađete u tom sistemu, prvo potonete nekoliko nivoa pre nego što počnete da se penjete u hijerarhiji. To su stvari koje vas mogu prelomiti da odustanete. Onaj ko o takvom putu razmišlja mora da se pripremi za pet ili šest godina odricanja jer će imati minimalnu platu koja će omogućiti da preživite, a sve vreme koje imate ćete morati da posvetite radu i produbljivanju znanja u vrlo specifičnoj oblasti.

Bolji uslovi preko okeana

I TESLA I PUPIN SU RADILI U AMERICI

Da li je lakše baviti se istraživanjima u Americi ili u Srbiji?

- U Americi postoje ogromna finansijska sredstva, koncentracija znanja i talenta koji je u Ameriku došao sa svih strana sveta, tako da nije fer porediti Ameriku sa Srbijom. Dva najveća imena srpske nauke - Nikola Tesla i Mihajlo Pupin - živeli su i radili u Americi. Srbija je mala zemlja u kojoj su kritični egzistencijalni problemi i dalje surova realnost većine građana.

Kurir / Andrija Ivanović

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track