EFIKASNO: Ovako ćete sprečiti upalu mokraćne bešike
Foto: Shutterstock

Utopljavanje i higijena najbolja prevencija

EFIKASNO: Ovako ćete sprečiti upalu mokraćne bešike

Život -

Opomenu da će sedenjem na hladnom ili nošenjem kratkih jaknica zimi dobiti upalu bešike mnoge devojke smatraju bapskom pričom, ali medicina tvrdi suprotno

Koliko su samo u pravu majke i bake kada upozoravaju tinejdžerke da ne idu po kiši u baletankama ili da zimi ne nose kratke jakne i pantalone spuštenog struka, zbog čega su im gola krsta.

Mada ih ti saveti nerviraju - oni su medicinski utemeljeni. Hlađenje karličnog dna i loša higijena intimnog područja izazivaju upalu mokraćne bešike ili cistitis. Naravno, mogu je dobiti i muškarci, ali deset puta ređe. Prepoznaje se po učestalom ili bolnom mokrenju, osećaju da se bešika ne prazni do kraja i bolom u donjem delu stomaka.

Uzrok: Ešerihija

Upala bešike obično nastaje kada padne imunitet, pa se bakterije koje prirodno žive u crevima nekontrolisano razmnože i kroz mokraćni kanal prošire u bešiku. Najčešće je reč o ešerihiji (u 90 odsto slučajeva), ali ponekad cistitis prouzrokuju i druge bakterije (stafilokoke, streptokoke) ili gljivice (kandida). Kako je kod žena mokraćni kanal dugačak samo četiri centimetara i smešten blizu anusa, bakterije iz debelog creva brzo mogu dospeti u njega. Zato je za žensko zdravlje i sprečavanje cistitisa izuzetno važna redovna i pravilna higijena intimne zone.

Usled hladnih nogu ili hlađenja karličnog dna krvni sudovi se skupljaju, čime se usporava cirkulacija i prokrvljenost tog dela tela. Zato bakterije lakše prodiru u sluzokožu bešike i izazivaju upalu.

Simptomi počinju naglo

Riziku od obolevanja najizloženije su žene u reproduktivnom periodu jer infekcija može da se zaradi i prilikom seksualnog odnosa, ali od cistitisa nisu zaštićene ni devojčice, a ni starije žene. Povećane šanse za obolevanjem imaju žene koje ne unose dovoljno tečnosti ili pate od inkontinencije.

SAVETI ZA UBLAŽAVANJE TEGOBA

Čak i ako se osećate dobro posle nekoliko dana, ne prekidajte terapiju, već popijte lek do kraja!

- ne odlažite mokrenje

- Izbegavajte tesno donje rublje i uske pantalone

- Nosite pamučni donji veš, nikako sintetički

- Izbegavajte prekomerne količine pića koja iritiraju mokraćnu bešiku (alkoholna, gazirana, s kofeinom)

MOŽETE POSUMNJATI DA JE U PITANJU URINARNA INFEKCIJA AKO SE JAVE OVE TEGOBE

-bolno mokrenje

- učestalo mokrenje i smanjena količina mokraće

- potrebu za mokrenjem koja ne može da se odloži

U slučaju jačih infekcija mogu da se pojave i tragovi krvi u mokraći, što je posledica iritacije mokraćne cevi. Ako se upala ponavlja ili traje duže vreme, obavezno se obratite lekaru jer se bakterije mogu proširiti na bubrege i izazvati trajno oštećenje. Dijagnostikovanje cistitisa je lako jer na njega ukazuje prisustvo leukocita i nitrita u mokraći, a lekar će prema vrsti bakterija prepisati odgovarajući lek.

Sapun i kondom

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, ali ako do upale bešike ipak dođe, evo nekoliko korisnih saveta:

Ne koristite običan sapun za intimnu higijenu jer on može smanjiti kiselost u intimnoj zoni i pomoći razvoj bakterija. Ako nemate pri ruci sapun za intimnu higijenu, operite se samo vodom.

Ako imate upalu bešike i lečite se, uzdržite se od seksa tih dana ili koristite kondom - tako nećete zaraziti partnera, jer bakterije mogu ući u njegov mokraćni kanal, pa će vam on ponovo preneti infekciju.

Kod bakterijske upale bešike lekar će vam prepisati antibiotik, pa će peckanje, bol i ostali simptomi brzo proći. Ali obavezno nastavite terapiju jer će u suprotnom bakterije ostati u sluzokoži bešike, pa će se upala vratiti.

foto: Shutterstock

BELI LUK U VINU PROTIV EŠERIHIJE

Sastojci:

- pola kilograma belog luka

- litar belog vina

Priprema:

Beli luk samo odvojte na čenove i operite, ali ga nemojte ljuštiti. U šerpu sipajte vino i dodajte beli luk. Kuvajte na laganoj vatri dok vino ne ispari do polovine. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, procedite i sipajte u staklenu flašu i čuvajte u frižideru.

Napomena: Koristite dva puta dnevno po dve supene kašike ove mešavine. Najbolje je da ovo koristite tri nedelje, pa napravite pauzu sedam dana, a ako je potrebno, uzimati duže, pripremite napitak ponovo, pa pijte još 21 dan.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track