POVRĆE JE ZDRAVIJE AKO GA SECKATE: Ali obavezno morate da uradite OVO!
Foto: Profimedia

zdravlje na usta ulazi

POVRĆE JE ZDRAVIJE AKO GA SECKATE: Ali obavezno morate da uradite OVO!

Život -

Seckanje povrća pre pripreme i služenja povećava njegovu nutritivnu vrednost, pa je na taj način zeleniš zdraviji.

Dok blendanje i pravljenje pirea od povrća može da uništi vlakna kojima obiluje, seckanje oslobađa zdrave enzime koji podstiču varenje.

Nutricionisti skreću pažnju na to da seckanjem povrća pospešujete proces koji već sprovodite vašim zubima. Ali, kada iseckate povrće nemojte ga ostavljati da dugo stoji pre nego ga jedete.

Seckanje povrća poput šargarepe može da poveća nivo antioksidanata za skoro 200 odsto. Enzimi koji se oslobađaju dok sečete povrće slični su onima koji jabukama i avokadu daju braon boju kada se iseku. Ovaj proces poznat je kao enzimsko crnjenje.

foto: profimedia

Nutricionista Karli Feigan rekla je da seckanjem povrća brže dolazimo do hranljivih materija. Povrće pored vitamina C i kalijuma, sadrži i polifenole koji biljkama daju boju, povrću daju gorak ukus i izvor su antioksidanata koji štite naše telo od štetnih molekula i utiču na jačanje imunog sistema.

Seckano voće i povrće treba držati u frižideru kako ne bi promenilo boju, ali ne smete da ga ostavljate da dugo tako stoji zato što ako dugo stoji troše se njegovi hranljivi sastojci.

"Ukoliko odmah jedete iseckano povrće, imate više koristi od hranljivih sastojaka kojih ima u velikoj količini", rekla je Karli.

Seckanje povrća dovodi do zaustavlajnja protoka hranljivih materija koje pokreće voda kao što je vitamin C i folna kiselina. Zbog toga, što duže povrće stoji iseckano više sastojaka se gubi. Dokazano je da povrće gubi 15 do 55 odsto vitamina C za nedelju dana, dok spanać gubi 90 odsto u prvih 24 sata od momenta kada je ubran.

Ista situacija je i sa popularnim smutijima, piše Daily Mail. Ukoliko ostavite smuti da stoji tri sata pre nego ga popijete, nećete dobiti ništa hranljivo iz njega.

foto: profimedia

Kurir.rs/DailyMail, Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) MINERALI u borbi protiv virusnih infekcija! Evo koje namirnice ih sadrže!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track