PAŽNJA: 5 namirnica koje ne prijaju zubima
Foto: Promo

Oprezno sa nekom vrstom hrane

PAŽNJA: 5 namirnica koje ne prijaju zubima

Život -

Iako su neke od njih zdrave i korisne za organizma, važno je znati da mogu naškoditi zdravlju zuba, pa ih treba ili izbegavati, ili obavezno oprati zube posle njihovog konzumiranja

Najpoznatiji neprijatelji zdravih zuba svakako su bombone i slatkiši. Ipak, nisu samo slatke i nezdrave namirnice štetne za zube

Iako su neke od njih zdrave i korisne za organizma, važno je znati da mogu naškoditi zdravlju zuba, pa ih treba ili izbegavati, ili obavezno oprati zube posle njihovog konzumiranja.

foto: Kurir TV

Citrusi

Hrana bogata kiselinom, poput citrusa ili paradajza, može biti uzrok pojave karijesa, pogotovo kad se jede sama. No, nema razloga da preskačete ove namirnice sve dok nakon konzumacije usta isperete vodom.

Suvo voće

Ovo je idealna poslastica i svakako zdrave od kolača, ali obiluje šećerima, pa se zbog toga lepi za zube. Šećer hrani bakterije u ustima, što podstiče kvarenje zuba. Uživajte u ukusu suvog voća, ali obavezno operite zube posle njega.

foto: Shutterstock

Kafa i čaj

Poznato je da kafa i čaj zbog kofeina ostavljaju mrlje na zubima. Osim toga, nakon popijene šolje kafe ili čaja zubi postaju lepljiviji, pa se i hrana koju kasnije jedete lakše zadržava na njima.

Sokovi

Napici poput gaziranih ili industrijski prerađenih sokova veoma su štetni za zdravlje zuba. Ukoliko često pijete ove napitke, zube izlažete kiselini koja se nalazi u tim sokovima, a koja loše utiče na zubnu gleđ.

Tvrde bombone

Dok bombone ih držite u ustima i čekate da se rastope, one puštaju šećer koji se zadržava na zubima, pa važi isto pravilo kao i za suvo voće, operite zube.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track