UBLAŽITE UPALU SINUSA: Traje mnogo duže od prehlade, a ovo su prirodna rešenja!
Foto: Shutterstock

Predupredite bolest

UBLAŽITE UPALU SINUSA: Traje mnogo duže od prehlade, a ovo su prirodna rešenja!

Život -

Svima onima koji muku muče sa ovim problemom majka priroda priskače u pomoć

Simptomi sinusitisa slični su običnoj prehladi, ali traju mnogo duže, a ako potraju više od dve nedelje, velika je verovatnoća da imate infekciju.

Ako se ne budete lečili na vreme, problemi mogu potrajati i tri godine! Srećom, postoji nekoliko prirodnih sredstava koja mogu da ih olakšaju i pobede. Predstavljamo vam neke od najboljih...

foto: Shutterstock

Đumbir

Đumbir je poznat po ublažavanju i sprečavanju glavobolja. Osim toga, on je prirodni lek protiv upala, koji veoma olakšava bol. Možete ga upotrebljavati u svežem stanju, u obliku tinkture ili kapsula. Odličan je u čaju, samo nemojte preterivati s njegovom količinom, naročito ako imate problema sa želucem.

Jabukovo sirće

Tokom dana popijte bar jednu čašu u kojoj je 1/4 jabukovog sirćeta pomešana sa 3/4 vode. Ovaj napitak dokazano razređuje sluz. Poželjno je da napitak pijete kroz slamku da ne oštetite gleđ zuba.

foto: Shutterstock

Antioksidansi

Hrana bogata antioksidansima pomaže u izgradnji imuniteta i sprečava infekcije u samom startu. Zato što češće jedite borovnice, trešnje, brusnice.

Morska so

Ispiranje sinusa pomaže da nazalni prolazi budu prohodni i štiti ih od zagađenja, polena, prašine i drugih iritirajućih čestica iz vazduha. Za ovaj tretman koristite isključivo morsku so.

Vitamin C

Sinusna infekcija često nastupa kao rezultat dugotrajne prehlade. Zato redovno uzimajte tablete sa vitaminom C i jedite što više voća i povrća, naročito kad primetite prve simptome. Nar, kom je baš sad sezona, prepun je ovog vitamina.

foto: Shutterstock

Vruća voda

Dok se tuširate, pustite da malo toplija voda nego inače curi preko vašeg čela i nosa, a onda dobro izduvajte sluz iz sinusa. Radite to nekoliko puta dnevno, ali pazite da ne opečete lice. Nakon toga se obavezno namažite kremom ili losionom jer vruća voda isušuje kožu.

foto: Shutterstock

Kalijum

Dodatak kalijuma veoma pomaže kod isušivanja sluzi, pa zato povećajte unos banana, pomorandži, grejpfruta, kivija, suvih šljiva, krompira, paradajza, kao i mahunarki, mesa, ribe, mlečnih proizvoda i žitarica od celog zrna.

foto: Shutterstock

Voda

Unos vode važan je za čišćenje organizma, pa svakodnevno pijte od osam do 10 čaša.

foto: Shutterstock

Nana

Čaj od ove biljke pomaže u smirivanju sluznice, a njime možete i da se inhalirate, i to tako što ćete se iznad posude u kojoj je vreo čaj nagnuti, prekriti glavu velikim peškirom i što duže udisati paru. Postupak olakšava disanje onima koje muče sinusne infekcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track