EMOCIJE UTIČU NA ZDRAVLJE: Nađite način da se izborite sa stresom i besom
Foto: Shuterrstock

REŠENJE

EMOCIJE UTIČU NA ZDRAVLJE: Nađite način da se izborite sa stresom i besom

Život -

Stanja kao što su depresija, preterana briga, strah, osećanje krivice ili ljutnja vremenom dovode do promena u fizičkom zdravlju čoveka

Prema kineskoj medicini, osnovni uzrok bolesti su emocije, a svaki organ povezan je sa određenom. Za pluća se vezuje tuga, za jetru bes, za bubrege strah, za želudac briga. Svaki organ ima i svoj ukus.

Pluća vole začinjeno i ljuto, jetra kiselo, slezina slatko, a bubrezi slano. Danas se sa sigurnošću može reći kako emocije mogu da izazovu bolest i da je psihosomatska medicina naučna disciplina koja se bavi proučavanjem psiholoških faktora koji su najznačajniji u nastajanju određenih bolesti.

Svima su poznate priče da je neko dobio infarkt posle stresa na poslu, šećernu bolest posle ozbiljne svađe, gubitka bliskog člana porodice ili je došlo do oboljenja štitne žlezde posle preseljenja ili odlaska od kuće. U svojoj okolini takođe često imamo prilike da čujemo da se nekom podigne pritisak kad se iznervira, proradi mu čir ili ga zaboli stomak.

foto: Shuterrstock

Emocije pod kontrolom

Osobi koja nikako ne može duže vreme da „svari“ određeni problem preti pojava čira na želucu.

Povišen krvni pritisak obično je posledica potisnutog besa. Učestalo potiskivanje besa često dovodi i do poremećaja pravilnog držanja tela

-Strah, nesigurnost i različita anksiozna stanja često mogu da blokiraju spontano disanje, što dovodi do astme, bronhitisa i raznih alergija.

-Osobe koje često sprečavaju sebe da iskažu iskrena i duboka osećanja, spontanost i ljubav dovode sebe u opasnost da obole od kardiovaskularnih bolesti.

foto: Shuterrstock

Najosetljivije zone

Sistem za varenje - osobe koje su povučene imaju velikih problema s probavnim sistemom, a posebno one koje imaju teškoće u komunikaciji. Takvi ljudi najčešće pate od gastritisa ili čira.

Leđa - koliko puta samo čujemo i izgovaramo rečenicu: „Bole me leđa.“ Ali teško je tačno utvrditi da li nekoga stvarno bole leđa ili je to odraz psihičkog stanja. Osećanje potištenosti, nakupljenog nezadovoljstva i ljutnje uzrokuje bolove u leđima - kažu naučnici.

Disajni sistem - bronhije i pluća - pod velikim su uticajem spoljašnjih problema. Astmatičari često ističu da ih nešto guši ili pritiska u grudima, ali kako se navodi u istraživanju, razlozi su uvek psihološke prirode i emocionalno obojeni, jer njih guše određeni ljudi, situacije ili događaji.

Koža - osip, bubuljice ili pege po licu pokazuju da se osoba ne oseća baš najbolje u svojoj koži. Često nam različita kožna oboljenja indirektno ukazuju da želimo da odbacimo neke ljude ili situaciju u kojoj živimo.

foto: Shuterrstock

Ne skrivajte ljutnju

Pošto utiču na zdravlje, na emocijama treba raditi, posebno kad su u pitanju one koje nas vode u pravcu u kojem ne želimo. Skriveni bes ili ljutnja sigurno će nam stvarati probleme u životu, kao i emocije koje nam onemogućavaju da komuniciramo hladne glave.

E. K. - Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track