RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Da li je žutica kod bebe opasna?
Foto: Shutterstock

Uobičajeno javlja se između drugog i sedmog dana po rođenju

RODITELJI, OBRATITE PAŽNJU: Da li je žutica kod bebe opasna?

Život -

Ako se desi da vam dete iznenada požuti a već ste izašli iz porodilišta, saznajte sve o fiziološkoj žutici, šta možete da preduzmete u vezi s njom i kada se treba javiti lekaru

Oko 60 odsto terminskih i 80 odsto prevremeno rođenih beba nekoliko dana posle rođenja malo požuti, pri čemu je većina njih potpuno zdrava. Tada govorimo o fiziološkoj žutici, koja je normalna pojava, a javlja se u sklopu prilagođavanja organizma bebe na vanmaterične uslove života. Da li je ova pojava opasna, kako se leči i kada se treba zabrinuti zbog pojave žutice, za Kurir smo razgovarali sa dr Biljanom Kostić, pedijatrom.

Šta je to žutica?

Pod žuticom se podrazumeva žuta prebojenost kože i sluzokože. U prvih sedam dana života, žutica je normalna pojava, a javlja se kao posledica nezrelosti organizma, i to je takozvana fiziološka žutica. Ona se često i ne primeti jer je porast bilirubina nedovoljan da bi koža „požutela“. A ako se primeti, spontano se povlači do kraja prve nedelje života.

- Novorođenče sa fiziološkom žuticom je prema svim parametrima zdravo i napredno, samo je koža malo žućkasta. Za ovakvu pojavu je zadužen bilirubin, žutozeleno jedinjenje koje nastaje razgradnjom hemoglobina iz crvenih krvnih zrnaca. On se u jetri preradi i izluči u žuč, zatim se žuč luči u početni deo tankog creva, pa se stolicom eliminiše. Bilirubin je povišen zato što se bebini eritrociti više raspadaju i oslobađaju ga. Takođe, u ovom uzrastu jetra je nezrela i ne može da preradi ove povećane količine bilirubina.

foto: Shutterstock

Vreme javljanja

Fiziološka žutica obično se može primetiti od drugog do sedmog dana kod bebe rođene u terminu, a kod nedonoščeta se može javiti i četrnaest dana posle rođenja.

- Poseban značaj predstavlja žutica dece na ishrani majčinim mlekom koja se može javiti od četvrtog dana do kraja druge nedelje života, kada je beba već otpuštena iz bolnice, kod sasvim zdravog i naprednog deteta. Terapija je prekid podoja u toku 48-72 sata (majka se za to vreme izmuzava) i bilirubin pada za 30 odsto, što zapravo, potvrđuje ovu dijagnozu. Potom se nastavlja prirodna ishrana podojem. Svakako najvažnije je blagovremeno razlikovanje fiziološke žutice i žutice zbog prirodne ishrane, koje su bezazlene, od ostalih patoloških žutica. Na patološku žuticu uvek treba misliti ako se javi tokom prvog dana života ili traje duže od četrnaest dana - ističe naša sagovornica.

Lečenje fiziološke žutice

Kod graničnih vrednosti bilirubina, nekada je dovoljno samo češće hraniti bebu kako bi se hrana dobro svarila, omogućila češće pražnjenje creva i izlučivanje bilirubina iz organizma.

foto: Privatna Arhiva

Vrlo često, već tokom boravka u porodilištu, povišen nivo bilirubina se leči foto-terapijom - beba se smešta u inkubator i pod UV lampu (tako se bilirubin lakše rastvara i bolje luči).

Za lečenje najtežih žutica se primenjuje ekssangvinotransfuzija - to je postupak kojim se bebi vadi određena količina krvi i zamenjuje krvlju dobrovoljnog davaoca.

Zašto je visok bilirubin opasan?

Bilirubin može proći kroz jednu specifičnu membranu, tj. krvno-moždanu barijeru, i nakupiti se u određenim delovima mozga. Na takvim mestima može dovesti do oštećenja moždane strukture i bolesti koja se zove kernikterus. Ako se razvije - ovo oboljenje se, nažalost, ne leči. Ali, na sreću, izuzetno je retko.

Savet stručnjaka

foto: Shutterstock

Budite strpljivi i poslušajte pedijatra

Strah od žutice povećava i razne zablude u vezi s njom, naročito primenjivanje pogrešnih mera - na primer, sunčanja ili davanjem velikih količina vode novorođenčetu sa ciljem da se „ispere“ bilirubin. Jer ako bebi dajete puno vode, uskraćujete joj neophodnu hranu a izgladnjivanje podstiče porast bilirubina. I ne zaboravite, žutica je veoma često stanje koje u većini slučajeva prolazi spontano ili primenom vrlo jednostavnih mera, ne ostavljajući posledice na vaše dete. Zato poslušajte savet pedijatra, budite strpljivi i, ako je potrebno, ostanite duže u porodilištu da bi ste kod kuće bili bezbrižni.

Kurir / E.K., Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track