KURIR POZIVA ČITAOCE DA POMOGNU MARKU ŠIPOVCU: Mladiću koji se zbog propusta lekara sada bori za život HITNO je potrebna naša pomoć
Foto: Privatna Arhiva

AKCIJA

KURIR POZIVA ČITAOCE DA POMOGNU MARKU ŠIPOVCU: Mladiću koji se zbog propusta lekara sada bori za život HITNO je potrebna naša pomoć

Život -

Svaki dan, presudno je važan za Marka Šipovca, o kome smo već pisali, a koji se zbog pogrešnih lekarskih dijagnoza sada bori za život. Redakcija Kurira uključila se još jednom u akciju sakupljanja pomoći za ovog hrabrog čoveka.

Svako od nas može da pomogne, a jedna vaša SMS poruka Marku već sada može spasti život.

Za Marka! Pošaljite SMS: 393 na 3030

Pre nego što se razboleo, Markov život bio je jednostavan i ni po čemu poseban u odnosu na njegove prijatelje. Ali nakon jednog letovanja sve se promenilo.

Naime, pošto što se vratio sa letovanja 2015, Marko je i dalje uživao u toplim septembarskim danima. Sasvim slučajno na članku je primerio jednu malu tačku koja je ličila na mladež. Nije tome pridavao veliku važnost, ali tačka je počela da raste i već u decembru iste godine narasla na jedan centimetar.

- Obratio sam se lekaru, čuvenom onkologu, koji je penzionisan i sad radi u dve privatne klinike. On je konstatovao da bi trebalo da se skine i to je odmah i učinjeno - kaže Marko.

Patologija je pokazala da je u pitanju melanom, jedan od najgorih oblika kancera kože, sa vrlo lošim prognostičkim ishodom, ali Marko to tada nije znao jer se niko od lekara nije ni potrudio da mu predoči svu ozbiljnost situacije.

Rečeno mu je samo da treba da dolazi na kontrole na svaka tri meseca prvih godinu dana i da je to sve.

- Pitao sam da li treba još nešto da se radi, tumor markeri, da se menja ishrana... Odgovor je bio - ne , jer ‘tumor markeri za melanom ne postoje’, što, na žalost, nije bila istina. Ali apsolutno sam verovao lekaru koga sam izabrao - seća se tih trenutaka Marko.

foto: Privatna Arhiva

Nakon redovnih kontrola i urednih nalaza, Marko je jedno veče 2016. napipao kuglice ispod mesta sa kog je odstranjen melanom. Pozvao je svog lekara, a on još jednog stručnjaka i gotovo okončan postoperativni zahvat pretvorio se za Marka u buru novih problema.

Pregledan je i na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS), ali i u jednoj privatnoj klinici, gde je Marku rečeno kako je tu u rukama najboljeg radiologa u zemlji. Saopštavaju mu da će se njegova agonija ipak nastaviti i da ga čekaju operacija i vađenje jedne žlezde kako bi se videlo da li je tumor metastazirao.

Ali Marko, koji je u tom trenutku tek prešao četrdesetu godinu života, kontaktira sa svojim prijateljem u Americi i preko njega uspeva da stigne do jednog stručnjaka za melanom koji mu menja život.

- Lekar koga mi je prijatelj u Čikagu pronašao zatražio je da mu pošaljem svu dokumentaciju koju imam. Nije prošlo mnogo vremena do momenta kada me je doktor pozvao. Bio je iznerviran i, blago rečeno, skandalizovan. Objasnio mi je stepen bolesti i prognostičke ishode. Poslao mi je literaturu da bih bolje shvatilo situaciju i objasnio koji su sve propusti učinjeni u Srbiji, kao, na primer, da nije izvršena resekcija nakon prve operacije kada je ustanovljeno da je u pitanju melanom, što je, inače, deo protokola. Tog trenutka sam shvatio da počinje moja borba za život - govori uznemirenim glasom Marko.

Operacija koja je urađena u Beogradu na IORS pokazala je da se melanom vratio, a nešto kasnije došlo je do novih komplikacija jer se ispostavilo da ni rana nije dobro tretirana.

Po zahtevu doktora iz Čikaga, Marko mu je poslao kalupe tumora na DNK ispitivanje, kako bi se videlo kako dalje tretirati bolest. U vezi sa svim troškovima pomagao mu je upravo prijatelj iz Čikaga.

Nekoliko meseci kasnije Marku stiže još loših vesti iz Amerike. Naime, ustanovljeno je da je jedan važan gen mutiran i da na žlezdama za koje su lekari u Beogradu rekli da su čiste postoje metastaze. Nakon svih preživljenih lekarskih propusta nije mu preostalo ništa drugo nego da se spakuje i odmah otputuje za Čikago na još jednu operaciju. Imao je sreću da je već posedovao vizu SAD.

- Prilikom treće operacije u junu 2017, u Čikagu su mi povađene železde iz prepone i stomaka. Pet ih je bilo pozitivno na kancer. Hirurg koji me je operisao odrekao se svog honorara - kaže Marko, koji je imao sreću da mu troškove lečenja u Americi pokrije jedna dobrotvorna organizacija jer je spadao u kategoriju životno ugroženih ljudi.

foto: Privatna Arhiva

Nakon detaljnih pregleda i konsultacija zaključeno je da mu preostaje da nastavi borbu za život pomoću imunoterapije koja traje godinu dana, a koja ne može da se nabavi u Srbiji, ali može da se kupi.

Marko je do sada primio šest ciklusa terapije od predviđenih 24, kako se metastaze ne bi proširile na unutrašnje organe. Za ostatak lečenja Marku je potrebno još 7.000.000 dinara (oko 59.000 evra). Srbija ne pokriva troškove ovog lečenja. Svaki angažman je privatan i zavisi od dobre volje fondacija i ličnih uplata.

Na primer, lek nivolumab - OPDIVO po jednom ciklusu košta 343.000 RSD, a samo usluga davanja leka mesečno košta 48.000 dinara. Tu su još i snimanja, razne kontrole...

Marko Šipovac ne gubi nadu. Ide redovno na posao, bavi se pčelarstvom i uživa u pravljenju nameštaja. Njegov izgled ne odaje osobu kojoj je potrebna bilo kakva pomoć, jer veruje u oporavak. Ipak, to neće moći sam, za to mu je potrebna i naša pomoć. Ne tako velika, jer jedan SMS nije skuplji od jedne šoljice kafe. Ako se puno nas odrekne po jednog malog zadovoljstva, Markov život izvesno će biti spasen.

Za Marka! Pošaljite SMS: 393 na 3030

(Promo/Foto: Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track