MART MUČKI UDARA NA CELO NAŠE TELO: Oscilacije atmosferskog pritiska, vlažnosti vazduha i temperature razaraju HRSKAVICU
Foto: Shuterstock

Reuma označava oko 250 različitih bolesti

MART MUČKI UDARA NA CELO NAŠE TELO: Oscilacije atmosferskog pritiska, vlažnosti vazduha i temperature razaraju HRSKAVICU

Život -

Pogrešno je razmišljanje da reuma pogađa samo zglobove. Mišići, kosti i tetive, koža, oči, ali i unutrašnji organi - srce, pluća, mogu da obole od ove bolesti za koju u ministarstvima zdravlja širom sveta tvrde da ih najviše košta. I u Srbiji nije bolje: prema istraživanju instituta „Batut“, reumatizam zauzima prvo, neslavno mesto po broju obolelih - čak tri četvrtine stanovnika može da se „pohvali“ da ima tegobe makar s lokomotornim sistemom.

Oscilacije atmosferskog pritiska, vlažnosti vazduha i temperature utiču na receptore za bol. Najgore je kad se „probudi“ reumatoidni artritis, hronična sistemska autoimuna upalna bolest - nepoznatog uzroka, koju inače karakteriše trajna upala zglobova (artritis), odnosno sinovijalne membrane (sinovitis). U martu baš voli da razara hrskavicu ili pogoršava status drugog zahvaćenog područja.Već vam se čini da upalnom procesu nema kraja, leka notkuda?

LENA će vam pomoći da lakše prebrodite muke. Pre svega, upoznajte se s pravom prirodom bolesti.

Sve reumatske bolesti su hronične, progresivne, bolne, a neke dovode i do invaliditeta. Kada neko kaže da ima reumu, to najčešće znači da boluje od jednog od dva tipa ovog oboljenja: zapaljenskih reumatskih bolesti koje imaju lošiju prognozu (na sreću, ređe su), odnosno nezapaljenskih oblika ili vrsta reumatizma.

NAJČEŠĆI OBLICI

Poznato je oko 250 vrsta reumatskih bolesti - od osteoporoze, preko različitih vrsta artritisa, do sistemskih bolesti vezivnog tkiva.

Osteoartritis je najčešći tip artritisa, uništava zglobnu hrskavicu i kosti. Pogađa uglavnom vrat, donji deo leđa, prste, kukove i kolena. Simptomi su: slabost mišića, bolovi, posebno u leđima, oticanje, pojačana osetljivost zglobova, ukočenost zglobova koja se smiruje razgibavanjem.

Reumatoidni artritis: upalno sistemsko oboljenje prilikom kog imunološki sistem napada sopstvena tkiva koja okružuju zglobove. Najčešće su zahvaćeni zglobovi šaka i stopala, neretko i ostalih delova tela. Prepoznatljiv je po simetričnoj upali, bol i otekline istovremeno se javljaju na zglobovima oba ekstremiteta. Simptomi su i groznica, umor i male izrasline oko zglobova - reumatoidni čvorići.

Sistemski eritemski lupus se isto ubraja u autoimuna reumatska oboljenja. Borba imunološkog sistema je usmerena protiv zglobova, tetiva i drugog vezivnog tkiva, ali i mnogih organa kao što su koža, bubrezi, pluća, srce, vene, mozak... U najvećem procentu se javlja u tridesetim godinama, iako od nje mogu oboleti i deca i stariji. Simptomi su: osip na obrazima koji oblikom podseća na leptira, blago povišena temperatura, mučnina i slabost, bolovi u grudima, aritmija, opadanje kose, anemija.

Giht se javlja kao posledica taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima, koja se kod zdravih osoba prirodno eliminiše urinom. Učestalija je kod muške populacije. Simptomi su: iznenadni napadi snažnog bola, crvenilo, osetljivost, toplina u zglobovima, oticanje zglobova. Najčešće su pogođeni zglobovi kolena, nogu, ruku i lakta. Ako se tegobe pojave na zglobu nožnog palca, tada se s potpunom sigurnošću može potvrditi da je reč o gihtu.

NEOPHODAN HONDROITIN

Ako se hronično uvuče pod vašu kožu, teško ćete reumu izlečiti, ali svakako možete da ublažite simptome brzom i disciplinovanom reakcijom. Uz uzimanje glukozamina, preparat koji pomaže da usporimo trošenje hrskavice zgloba je hondroitin. Njegova uloga u reparaciji hrskavice je klinički dokazana i danas predstavlja neophodnu komponentu u lečenju artritisa. Dokazano je da smanjuje bol, krepitacije u zglobovima, posebno kolena, povećava obim pokreta obolelog zgloba. Uzima se u dozi od 400 do 800 mg dnevno. Najbolje je kombinovati glukozamin i hondroitin sulfat jer zajedno bolje pospešuju regeneraciju hrskavice.

Tretiranje reume prirodnim putem je veoma zastupljeno i prilično delotvorno. Moguće je ublažiti simptome utrljavanjem prirodnih lekova u vidu tinktura, obloga i krema. Pošto je reuma ljuta bolest, a klin se klinom izbija: napravite ulje od ljutih crvenih papričica kojim ćete mazati bolna i otekla mesta. Samlevene papričice nedelju dana treba da stoje potopljene u maslinovom ulju (deset papričica na dve čaše ulja). Tad možete sebi da pružite prvu pomoć, a nakon što utrljate ulje, bolno mesto dodatno zagrejte. Ako papričice ne možete da vidite ni na slici, napravite eterično ulje od kantariona ili lavande. Naše bake su koristile obloge od rendanog rena i crnog luka, ovsene kaše, listova breze, jabukovog sirćeta, rastvora kamfora, takođe u maslinovom ulju. Danas je u modi đumbir. Ukoliko imate bašticu, ili na terasi, zasadite koprivu i svežim listovima ispeckajte i izmasirajte bolna mesta, reuma će malo da se uplaši i povuče. U domaćoj radinosti možete uvek da spremite i melem tinkturu od divljeg kestena, ruzmarina ili limuna.

foto: Shuterstock

Naravno, neće ovo mnogo pomoći ako nastavite s neadekvatnom ishranom. Reumatičari treba da izbegavaju beli šećer, proizvode od belog brašna, konzerviranu hranu i onu koja obiluje konzervansima, a kojoj nedostaju vitamini. Na crnoj listi su i alkohol, slatkiši i gazirana pića. Osnovno pravilo za suprotstavljanje reumi je održavanje težine i što manje opterećenje zglobova ruku i nogu, smatraju nutricionisti.

Ako vežbate, šanse za dobijanje reume ili jačih bolova, ako ste je već zaradili, biće manje. Zglobovi se troše ako se ne koriste! Važno je da ste disciplinovani, da ne praviti pauze ili prekidate naglo sa započetom fizičkom aktivnošću: plivanje, biciklizam, brzo hodanje su idealni za vas. Vežbanjem se poboljšava cirkulacija, održava optimalna težina, poboljšava čvrstoća kostiju, jačaju mišići oko zglobova.

PRIPAZITE NAJMLAĐE

Dugo se smatralo da je reuma bolest ljudi u trećoj dobi, ali ona danas zahvata i decu. Reuma kod mladih je sve zastupljenija u Srbiji. Kako se leči, veoma je osetljivo pitanje, pa treba obavezno da se konsultujete s doktorom

foto: Shuterstock

Uzimanje glukozamina treba početi kada se kliničkom slikom i rendgenskim nalazom utvrde prvi znaci artroze. Pogrešno je čekati da hrskavica propadne

UKOLIKO ORGANIZAM NE DOBIJA DOVOLJNO TEČNOSTI I MINERALA, uzima ih iz kostiju - zato se preporučuje ispijanje najmanje dva litra tečnosti dnevno. Pored negazirane mineralne vode, treba piti nezaslađene čajeve i sveže ceđene sokove od povrća, posebno od paradajza, šargarepe ili rotkve. Rasol od kupusa se pokazao isto tako dobar. Neophodno je unošenje namirnica koje su obogaćene sumporom jer utiču na regeneraciju kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva. Boljitka nema bez belog i crnog luka, jaja, živinskog mesa, špargle, ribe... Kukuruz se nikako ne preporučuje. Kalcijum nije jedini odgovoran za zdravlje kostiju. Podjednako su važni i mangan i silicijum, koga ima u mekinjama i biljnim vlaknima. A što je manje selena u organizmu, to su bolovi jači. Nadoknadite ga čestim konzumiranjem paradajza, tunjevine, pivskog kvasca, prokelja...

foto: Shuterstock

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track