EU UPOZORAVA: Ova popularna igračka je opasna za decu!
Foto: Shutterstock

Rizična po zdravlje

EU UPOZORAVA: Ova popularna igračka je opasna za decu!

Život -

Spineri, igračke koje su prošle godine postale veoma popularne među decom i mladima širom sveta, spadaju među proizvode koji na tržištu EU imaju oznaku rizičnih po zdravlje, objavila je Evropska komisija u redovnom godišnjem izveštaju o opasnim proizvodima.

Zabava s ovom spravicom sa tri kraka, koja se može vrteti na palcu, između prstiju ili na ravnim površinama, vrlo je zarazna, a oni koji je imaju kažu da im pomaže u ublažavanju stresa.

Međutim, neki spineri dolaze sa LED svetlima i ugrađenom baterijom, pa postoji rizik da deca dođu do njih i progutaju ih, navodi se u izveštaju.

Evropska komisija je prošle godine s tržišta povukla 11 modela spinera zbog toga što nisu ispunjavali evropske bezbednosne standarde za igračke.

foto: Dragana Udovičić

Komisija svake godine objavljuje izveštaj o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se može naći sve, od igračaka, odeće i kozmetike do automobila i mašina. Najčešće se ipak radi o igračkama, jer često imaju sitne delove ili plastična pakovanja kojima se mala deca mogu ugušiti ili sadrže opasne hemikalije.

Prošle godine najviše takvih proizvoda, 53 odsto, proizvedeno je u Kini, a 26 odsto ih je bilo iz EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track