5 NAČINA DA SE ODBRANITE OD VIRUSA: Stiže sezona gripa, stanite im na put!

Zaštitite se

5 NAČINA DA SE ODBRANITE OD VIRUSA: Stiže sezona gripa, stanite im na put!

Život -

S početkom jeseni, pa sve do kraja februara kod nas je sezona gripa. Iako se mnogi razbole, obično to prođe bez većih posledica.

Zaštita od virusa gripa postiže se vakcinacijom, ali i izbor hrane tokom epidemije može imati važnu ulogu. Stručnjaci ukazuju na namirnice kojima se može osnažiti imuni sistem kako bi odoleo napadu virusa.

Grip je sezonsko oboljenje prvenstveno respiratornih organa koje izaziva virus. Sezona gripa počinje sredinom jeseni i traje do prvih dana proleća.

Međutim, zbog naglih promena temperature u poslednje vreme, povećan je broj obolelih od stomačnih infekcija. To je najviše pogađa decu u vrtićima i školama. Zbog hladnog vremena i neadekvatnog oblačenja ljudi su nazebli, a to je najizraženije kod onih koji su se loše hranili i malo spavali.

Naravno, sve to dovodi do pada imuniteta, što je odlična podloga za viruse koji lako prodru u organizam.Da ne biste dve nedelje proveli u krevetu boreći se s neumoljivo visokom temperaturom, bolovima u kostima, kijavicom, kašljem, dajemo vam pet načina kako da se zaštite od zaraze.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Vakcine

Za decu mlađu od šest godina, starije od 65, trudnice, dijabetičare, pušači, zdravstveni radnici i osobe već oslabljenog imuniteta – vakcinacija bi trebalo da predstavlja prioritet.

Vitamini jačaju imunitet

Prvo i osnovno je VODA, ali dobrodošle su i druge tečnosti, poput čaja, mleka, jogurta i supica. Jednostavno, vašem organizmu je u ovom periodu neophodno da bude hidriran. Isto tako, ključni u odbrani protiv virusa su svi vitamini iz svežeg povrća i povrća, a naročito vitamin C iz limuna i drugog citrusnog voća, ali i banana, jabuka ili brusnica.

Med i pčelinji proizvodi, poput matičnog mleča i propolisa, vekovima se u našem narodu koriste kao prevencija protiv prehlade. Sada je i nauka dokazala da je to tačno.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Pazite kuda idete i šta dodirujete

Grip šire zaražene osobe tako što ono što iskijaju ili iskašlju vazduhom dospeva ili direktno do vas ili se zadržava po kvakama, gelenderima, tastaturi I drugim zajedničkim predmetima. Zato, izbegavajte mesta na kojima boravi mnogo ljudi, poput tržnih centara.

Perite ruke

Da biste se zarazili gripom, dovoljno je da nakon dodira zaraženog predmeta ruke primaknete licu. Zato ih perite što češće ili brišite aseptičnim vlažnim maramicama. Redovno tuširanje, menjanje posteljine i ostale stvari koje se tiču lične higijene se podrazumevaju.

Odmor i relaksacija

Stres i nesanica veoma pogoduju grip, jer je dok se borimo sa svakodnevnim obavezama i mislima, imunitet oslabljen. Virusi se na izmučen organizam lepe kao muve i nije im potrebno mnogo da vas otera u krevet.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Stetoskop)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja