Ispadaju mi zubi, šta da radim?

Paradontopatija je teško oboljenje, koje, ukoliko se ne leči, može da izazove velike probleme

Ispadaju mi zubi, šta da radim?

Život -
Izraženo crvenilo na zubnom mesu, promena njegove veličine i oblika nakon izvesnog vremena, krvarenje iz desni čak i na minimalnu provokaciju, a kasnije i pojava gnoja, klaćenja i ispadanja zuba simptomi su ove bolesti

Ono što najčešće primetimo kad nekoga sretnemo prvi put jeste osmeh, a da bi on bio lep i neodoljiv, neophodni su zdravi i negovani zubi. Nažalost, naša populacija veoma retko odlazi kod zubara, zanemaruje simptome, a zbog toga su zubne bolesti sve češće. Paradontoza je jedno od oboljenja koje pacijenti najčešće otkriju kada njihove desni već počnu da se krvare, a zubi postepeno da se klate i ispadaju bez kontrole.Stomatolog dr Vuk Vilotijević za Dr Kurir govori o tome kako ta opaka zubna bolest nastaje, koji su njeni simptomi i kako je treba lečiti.- Paradontopatija, u narodu poznata kao paradontoza, oboljenje je čitavog potpornog aparata zuba, tačnije svih elemenata koji zub drže čvrsto fiksiranim u viličnoj kosti. Javlja se podjednako kod oba pola i ubraja se u najrasprostranjenija oboljenja. Najčešći uzrok paradontoze je dentalni plak, odnosno želatinozna, bezbojna masa, bogata mikroorganizmima, koja se taloži na svim površinama zuba, a naročito na onima koja su teško dostupna za čišćenje - objasnio je doktor Vilotijević.Prema njegovim rečima, pojedini mikroorganizmi dentalnog plaka su najodgovorniji za nastanak ovog oboljenja, ali pored toga, uzroci su i anomalije zuba, loše higijenske navike, oštećenje zubnog mesa, nasledni faktori, starenje, kao i neka nelečena oboljenja.- Paradontopatija se razvija veoma sporo, čak dugi niz godina, a njeni simptomi u početku su veoma oskudni, pa ih pacijenti retko i primete. Oboljenje počinje zapaljenjem gingive, odnosno zubnog mesa. Prvi znak je izraženo crvenilo, koje se u prvi mah javlja između zuba. Zatim dolazi do promene veličine i oblika zubnog mesa. Ono menja svoj specifičan trouglasti oblik, uvećava se i zaokrugljuje. Najkarakterističniji simptom je krvarenje iz desni, čak i na minimalnu provokaciju, na primer pri pranju zuba ili žvakanju čvrste hrane - istakao je sagovornik Dr Kurira.Ukoliko se pacijent javi svom stomatologu čim primeti prve promene, uz odgovarajuću terapiju proces može biti u potpunosti zaustavljen. S druge strane, ako se ne leči na vreme, u kasnijem stadijumu paradontopatije javlja se gnoj, klaćenje i ispadanje zuba.- Pritiskom na oboleli međuzubni prostor može da izađe gnoj, što pokazuje postojanje patoloških prostora između zuba, takozvanih paradontalih džepova. Baš ti džepovi su odgovorni za klaćenje zuba, koje u krajnjem stadijumu može biti toliko izraženo da pacijentima ometa govor i ishranu, a na kraju dolazi i do ispadanja zuba - kaže Vilotijević i podseća da je od presudne važnosti da se pacijenti što ranije jave zubaru, koji će postaviti dijagnozu i napraviti plan lečenja.

Lečenje je moguće, javite se zubaruDr Vuk Vilotijević objasnio je da se lečenje paradontopatije primenjuje u dužem vremenskom periodu, tačno određenim redosledom, i zahteva punu saradnju pacijenta.- Terapija ima nekoliko faza: u prvoj se uklanjanja dentalni plak i druge zubne naslage, u drugoj se hirurški deluje na paradontalne džepove kako bi se oni smanjili ili potpuno eliminisali, a trećoj fazi lečenja uravnotežuju se zagrizajne sile, i to brušenjem, ortodontskim ili hirurškim merama. Postoji i četvrta faza, koja za cilj ima održavanje postignutih rezultata - istakao je Vilotijević i dodao da, u zavisnosti od stadijuma oboljenja, lečenja, kao i saradnje pacijenta, patološki procesi mogu biti u potpunosti eliminisani ili znatno ublaženi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track