9 MASNIH NAMIRNICA KOJE UBRZAVAJU METABOLIZAM: Obavezno ih jedite ako želite da smršate
Foto: Shutterstock

Masnoća nije loša za telo

9 MASNIH NAMIRNICA KOJE UBRZAVAJU METABOLIZAM: Obavezno ih jedite ako želite da smršate

Život -

I masna hrana može biti zdrava, a to dokazuju ove namirnice koje će ubrzati vaš metabolizam delotvornije od salatica.

Suprotno uopštenom mišljenju, ali masnoće nisu loše za telo. Konzumiranje dobrih masnoća čuva organe, podstiče apsorpciju hranjivih supstanci iz namirnica te pomaže u procesu sagorevanja kalorija. Evo koje vrste masne hrane možete jesti čak i kada držite dijetu:

1. Maslinovo ulje Maslinovo ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama, što su takozvane "dobre" masnoće koje sprečavaju i usporavaju razvoj raznih bolesti – od dobijanja dijabetesa tipa 2 do osteoporoze, depresije i srčanog udara.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

2. Nemasna junetina Studije su pokazale da juneće meso od životinja hranjenih travom sadrži zdrave omega 3 masne kiseline koje su čuvaju zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Uz to, reč je o manje masnom tipu mesa, pa u njemu možete uživati češće.

3. Kokosovo ulje Ne samo da kokosovo ulje snaži organizam i jača imunitet tela, nego su neke studije pokazale i da doprinosi topljenju masnih jastučića na predelu stomaka.

4. Tamna čokolada Tamna čokolada može smanjiti napade gladi. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje nekoliko kockica tamne čokolade dva sata pre obroka uzrokuje uzimanje 20 posto manje kalorija u kasnijem obroku.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

5. Bademi Šaka badema je savršeni izbor za međuobrok. Ovi orašasti plodovi su prepuni hranjivih supstanci koji sprečavaju taloženje masnoća u telu. Također, reč je o odličnom izvoru proteina, koji daje preko potrebnu energiju.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

6. Avokado Ova superhrana održava struk tankim i zdravim. Avokado sadrži mnogo prehrambenih vlakana i proteina zbog čega se nameće kao odličan izbor kada želite da "zavarate" glad.

Foto Profomedia
Foto Profomedia

7. Losos Ako želite da smršate, na jelovnik uvrstite losos. Ova riba je prepuna omega 3 masnih kiselina koja uravnotežuju nivo obrog holesterola i čuvaju zdravlje srca.

8. Maslac od kikirikija Konzumiranje jedne kašike maslaca od kikirikija dnevno pojačava nivo energije i pomaže da zadovoljite glad. Isprobajte ovaj ukusni maslac u kombinaciji s jabukom, i tako kreirajte neočekivani, ali delotvorni međuobrok.

9. Semenke suncokreta Slani zalogajčići zbog kojih ćete se osećati sito i skoncentrisano tokom celog dana. Semenke suncokreta sadrže mnoštvo prehrambenih vlakana koje podstiču rad probave i ubrzavaju rad metabolizma.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track