AKO IKADA PRIMETITE NEŠTO OVAKO NA VAŠEM DETETU: Odmah ga odvedite u Urgentni centar. Evo i zašto!
Foto: Damn

Pazite se!

AKO IKADA PRIMETITE NEŠTO OVAKO NA VAŠEM DETETU: Odmah ga odvedite u Urgentni centar. Evo i zašto!

Život -
I dok otopljava vreme i deca se sve više igraju napolju, roditelji spremaju kutije za prvu pomoć i flastere, a da ne pominjemo i kreme za sunčanje sa faktorima kako bi se izbegle opekotine.

Postoji još jedna predostrožnost koje roditelji treba da budu svesni, a nisu ni svesni opasnosti. Pregledajte dete od krpelja. Lajmaska bolest može da se prenese preko krpelja i to je vrlo ozbiljna bolest. Obratite pažnju i na simptome Lajmske bolesti kako biste odmah reagovali. Iako mogu da variraju, postoje neki koji su uobičajeni.Osip je najčešći simptom. Podseća na oblik oka, a 70-80 odsto dece sa Lajmskom bolesti imaće ovaj simptom.

Postoji dosta ljudi koji ujede krpelja otpisuju olako kao da su ujedi komarca ili čak i pauka. Ipak razlika je velika kada pogledate posledice. Osip povezan sa Lajmskom bolesti može da bude praćen i temperaturom, glavoboljom, jezom i svrabom, kao i naduvenim žlezdama.

Lajmska bolest može da se izleči antibioticima, ali samo ako se simptomi primete na vreme i odmah krene u lečenje. Preventivne mere? Koristite kremu protiv insekata je jedan način. Takođe, ako vidite krpelja na detetu, odmah ga sklonite jer je dovoljan jedan ujed da se dobije ova bolest. Najbitnije je da odmah pozovete doktora kada primetite ove simptome, nebitno da li ste u pitanju vi ili vaše dete.

(Damn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track