Ako ste gojazni, ne krivite gene
Foto: Profimedia

Novo otkriće

Ako ste gojazni, ne krivite gene

Život -

Dugo se mislilo kako je za debljinu odgovoran takozvani ''sebičan gen'' koji smo razvili dok je vladala glad

Gojaznost danas pogađa više od 600 miliona ljudi širom sveta i postaje ozbiljan zdravstveni problem. Uprkos svemu svemu, još uvek potpuno ne razumemo šta dovodi do prekomerne težine.

Naučnici znaju kako na nas utiče međusobna isprepletenost naše okoline i naših gena, a svesni su i jedinstvene prirode mikroba koji žive u našem probavnom sistemu. Ali ima li sve to veze sa gojaznošću? Popular Science prenosi novo istraživanje koje demantuje popularno mišljenje kako je za debljinu odgovoran takozvani ''sebičan gen'' koji smo razvili dok je vladala glad.

One osobe koje bi posedovale taj gen, time bi bile u prednosti. Iako je hipoteza bila vrlo jednostavna i uverljiva, naučnici su pronalazili rupe. Zašto su, ako su geni tako napredni, samo neki od nas u prednosti? Kako to da se nije proširio na celu populaciju? Kako bi konačno došli do istine, naučnici su istražili 155 gena za koje se veruje da su povezani sa debljinom. I otkrili su da samo 9 od njih reguliše telesnu težinu, ali samo četiri gena odgovorno je za debljinu, dok se preostalih pet pokazalo odgovornim za - vitku figuru! "Ovo je verovatno najjači dokaz protiv 'sebičnog gena'", zaključuje Džon Spikman, saradnik u istraživanju, iako naglašava da je istraživanje imalo svoja ograničenja.

Pročitajte još na portalu Newsweek:

Novo otkriće: Gojaznost može da bude zaraznaŽelite čudo za samo devet dana: Samo izbacite šećerDokazano: Evo šta će vam se desiti ako pijete gazirana pića

Najbolja i najjeftinija dijeta na svetu je....Dokazano: Ovi crtaći utiču na gojaznost kod dece

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track