DOBRA VEST ZA OBOLELE OD DIJABETESA TIP 1: Uspešno obavljena transplatacija ćelija pankreasa!
Foto: Thinkstock

Uskoro bez insulina

DOBRA VEST ZA OBOLELE OD DIJABETESA TIP 1: Uspešno obavljena transplatacija ćelija pankreasa!

Život -

U Milanu je po prvo put u Evropi izvršena transplantacija ćelija gušterače što je pacijentu koji je imao dijabetes tipa 1, omogućilo ozdravljenje, i oslobodilo ga zavisnosti od insulina.

U Niguarda bolnici u Milanu je izvedena prva transplantacija ćelija pankreasa u Evropi, koja je omogućila četrdesetjednogodišnjem pacijentu ozdravljenje od dijabetesa tipa 1 i omogućila mu daljnji život bez insulina.

Tehniku je razvio Kamilo Rikordi koji se nalazi na čelu Diabetes Research Institute (DRI) na Univerzitetu u Majamiju, gde su se do sada uradila dva svetski poznata slučaja.

Intervencija uključuje i ekipu opšte hirurgije, transplantacije, anestezije i intenzivnog lečenja, dijabetologiju, nefrologiju i terapiju tkiva.

Operacija se sastoji u transplantaciji pankreasa na membrani oko trbušnih organa. U suštini se radi na tome da hirurški tim ubacuje ćelije bez kojih ljudi boluju od dijabetesa tipa 1.

Kada pankreas ne radi svoj posao, pa dođe do nedostatka insulina u organizmu, nivo glukoze raste do te mere da izaziva hiperglikemiju, a u najgorem slučaju komu.

Samim time da bi držao pod kontrolom visinu šećera u organizmu, pacijent koji boluje od dijabetesa tipa 1 je prisiljen da stalno kontroliše visinu insulina u krvi i da ga dozira u slučaju potrebe. Na taj način se omogućava žlezdi pankreasa da funkcioniše.

Operacijom u Milanu nad čertdesetjednogodišnjim pacijentom je omogućeno da pacijent više ne zavisi od insulina jer, kako kaže službeno lice zaduženo za medije, pacijent je dobro i više ne mora da sam sebi daje insulin kako bi regulisao nivo glukoze u krvi.

Druga dobra vest je da pacijent nije u opasnosti od odbacivanja. Ostrvca pankreasa, donirana od zdravog subjekta su uključena u biološki skelet koji spaja plazme pacijenta sa trombima i u suštini je nalik gelu koji telo postepeno apsorbira ostavljajući žlezdu netaknutu, dok se formiraju novi krvni sudovi za dotok kisika i drugih hranljivih materija neophodnih za opstanak ćelije. kucni-ljekar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track