DOKTOR SIMOR: Otkriven lek koji topi ćelije raka
Foto: Thinkstock

Istraživanje

DOKTOR SIMOR: Otkriven lek koji topi ćelije raka

Život -
"Ćelije raka se jednostavno tope" kažu australijski naučnici koju su testirali lek koji u velikom broju slučajeva dovodi do ogromnog poboljšanja kod obolelih od raka, a kod nekih pacijenata i do potpunog povlačenja te bolesti.

Lek utiče na poseban protein koji pomaže ćelijama kancera da prežive.

Tesiranje leka u Melburnu trajalo je četiri godine, a taj medikament uzimalo je 116 pacijenata. Stručnjaci Kraljevske bolnice u Melburnu i “Peter MacCallum Cancer Centre” otkrili su da lek Venetoklaks u velikoj meri smanjuje ćelije raka.

Istraživanje je pokazalo pozitivne rezultate u 79 odsto slučajeva kod pacijenata koji pate od hronične limfocitne leukemije. Kod pacijenata koji su se prvobitno lečili došlo je do povlačenja bolesti pošto su uzeli Venetoklaks.Rezultat istraživanja koje je trajalo skoro 30 godina predstavlja istorijske vesti.

"Nešto manje od 30 godina kasnije, u saradnji sa australijskim i američkim farmacetuskim kompanijama, pokazali smo da je ovo moguće", rekao je šef hematologije Kraljevske bolnice profesor Džon Simor za "Sidnej morning Herald".

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Ovo je potpuno nova vrsta leka i ne postoji nijedan medikament koji može u ovolikoj meri da spreči BCL-2 protein", kaže Simor, dodavši da lek može da leči i druge vrste kancera.

Jedana od uspešnih priča je priča Rodnija Džejkobs (63), koji je vlasnik prodavnice ploča u Melburnu. Džejkobs je od 2012. godine postao deo testiranja leka, a pre toga je bio na hemoterapiji, koja nije imala toliko uticaja na njegovo stanje.

"Na početku sve je delovalo sumorno. Ali rezultati medikamenta su zapanjujući. Osetio sam male, ili skoro nikakve sporedne efekte leka. Počeo sam lagano da se vraćam na posao i sada imam relativno normalan život", rekao je Džejkobs.

Roberts dodaje: "Ovaj lek je veoma značajan, kao i rezultati, jer oni pokazuju ljudima upravo ono šta predstavlja potencijal ovog leka. Ljudi koji su postigli potpuni oporavak su i dalje u normalnom stanju i to više od godinu dana", rekao je.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

(Rr.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track