RODITELJI, NA VREME REAGUJTE: Gledajte ih kako zdravo koračaju, šetaju, skaču...
Foto: Profimedia

Deformiteti stopala kod dece

RODITELJI, NA VREME REAGUJTE: Gledajte ih kako zdravo koračaju, šetaju, skaču...

Život -
Veoma je važno da roditelji odmah po rođenju primete promene na nogama mališana i obrate se stručnjacima kako bi se poremećaj uspešno ispravio

Dočekali ste taj najradosniji dan - postali ste roditelj. Međutim, ubrzo ste shvatili da sa stopalima vašeg mališana nešto nije u redu i da se jedno od njih neprirodno savija ka unutra. To ste odmah doživeli kao tragediju, ali, kako stručnjaci savetuju, ne treba da paničite jer se problem lako može izlečiti, i to bez posledica. Važno je da se na vreme obratite lekaru i strogo sledite savete kako bi vaše dete lako i brzo bilo kao i svi drugi mališani njegovog uzrasta.Dr Siniša Dučić, specijalista dečje hirurgije i ortopedije na Odeljenju za ortopediju sa traumatologijom u Univerzitetskoj dečjoj klinici (UDK) u Beogradu, rekao je za Dr Kurir da je stopalo savijeno ka unutra, ili pes metatarzus varusa, samo jedan od deformiteta stopala koji se javljaju kod dece, a koji se moraju lečiti.- Najveći broj poremećaja dijagnostikuje se na rođenju i lečenje je potrebno započeti što ranije, najbolje odmah nakon uočavanja problema. Pored ovog poremećaja, javlja se i pes talovalgusa ili izvrnuto stopalo ka spolja, kao i najozbiljniji deformitet poznat kao pes ekvinovarus ili grudvasto stopalo - istakao je dr Dučić.Prema njegovim rečima, karakteristike deformiteta zavise od tipa poremećaja, kao i od uzrasta deteta.- Na rođenju su promene najčešće vezane za meka tkiva, tj. ligamente, mišiće i zglobove, a tokom vremena javljaju se sekundarne promene na kostima stopala. Upravo je to glavni razlog zbog čega lečenje treba započeti što ranije kako bi se sprečila pojava deformiteta i na kostima. Faktori koji utiču na nastanak promena mogu biti od naslednih preko faktora trudnoće do uticaja okoline - naglasio je dr Dučić i dodao da, ako se promene na stopalima ne leče, one mogu da rezultiraju pojavom ozbiljnih deformiteta, koji onemogućavaju fiziološki hod i normalan svakodnevni život.- Kod nelečenog stopala pacijentima je promenjen oslonac, ali oni često trpe i bolove prilikom hodanja i suočavaju se s estetski neprihvatljivim izgledom stopala - objasnio je on.Pes ekvinovarus ili grudvasto stopalo predstavlja najteži deformitet i njegovo lečenje je zahtevan posao za lekare.- Na 1.000 dece jedno do dvoje ima taj problem i u 50 odsto slučajeva zahvaćena su oba stopala. Lečenje treba započeti u prvom mesecu života. UDK je prva u Srbiji sprovela tzv. neoperativnu terapiju metodom po Ponsetiju. Suština lečenja sastoji se u postavljanju gipsa na stopala deteta na svakih sedam dana i na taj način se koriguju pojedine komponente deformiteta. Nakon šest nedelja mališanu se daju specijalne cipelice, koje ono nosi naredna tri meseca i danju i noću, a potom samo noću do treće ili četvrte godine. Na taj način u oko 80 odsto slučajeva uspevamo da izlečimo deformisano stopalo. U preostalih 20 odsto neophodno je pristupiti operativnim metodama - objasnio je naš stručnjak.

Pomoć za najmlađeGODIŠNJE SE OPERIŠE OKO 1.000 MALIŠANA

Odeljenje ortopedije sa traumatologijom na Univerzitetskoj dečjoj klinici (UDK) u Tiršovoj ima 40 postelja, a godišnje se u njoj operiše oko 1.000 dece sa najrazličitijim urođenim deformitetima koštanog sistema, kao i preloma lokomotornog aparata.- Ambulantno godišnje pregledamo više od 12.000 mališana. Pored toga, mi smo i nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, tako da sprovodimo edukaciju dečjih hirurga, pedijatara, fizijatara i ortopeda. Pružamo najrazličitije usluge - od lečenja urođenih deformiteta gornjeg i donjeg ekstremiteta do svih vrsta preloma. Lečimo pacijente od rođenja, pa do 18. godine - rekao je dr Dučić, inače zamenik generalnog direktora na UDK.

Otklanjanje zabludaRAVNE TABANE NE TREBA LEČITI

Dr Siniša Dučić naglasio je da ravni tabani nisu bolest zbog čega je to jedan od najčešćih razloga dolaska pacijenata u ortopedsku ambulantu.- Ravne tabane najčešće ne treba lečiti jer nisu bolest već predstavljaju prolaznu fazu u razvoju stopala. Često specijalisti preporučuju osobama s ravnim tabanima korišćenje korektivne obuće, kao i fizikalnu terapiju. Međutim, veliki broj istraživanja dokazuje da je to nepotrebno i da ravna stopala prolaze ili ne prolaze spontano - objasnio je sagovornik Dr Kurira i naveo da je zato stav lekara klinike u Tiršovoj da ravna stopala ne treba lečiti.- Terapija je neophodna samo u slučajevima kada se javlja bol kod dece. Tada se savetuje korišćenje uložaka, koji mogu da omoguće smanjenje bola, ali oni neće uticati na korekciju svoda stopala - istakao je dr Dučić.

Gipsane cipelice nisu baukNEUSPEH TERAPIJE ZAVISI I OD RODITELJA

Dr Siniša Dučić naglasio je da postoji mnogo razloga zbog kojih lečenje grudvastog stopala po metodi Ponsetija ne daje odgovarajuće rezultate, a da jedan od njih mogu da budu i roditelji.- Deformitet može da bude tako veliki da ne reaguje na konzervativnu, tj. gipsanu terapiju, a pored toga, kao razlog za neuspelo lečenje možemo navesti nesaradnju roditelja, koji su zabrinuti zbog toga što njihovo dete mora da nosi gips. Postoje i doktori koji nemaju iskustva sa tom metodom lečenja i zato savetuju druge metode, koje se roditeljima čine prihvatljivije. Takođe, nekada su problem cipelice koje proizvode različiti proizvođači i koje ponekad ne ispunjavaju sve kvalitete, poput originalnih Ponsetijevih cipelica - naglasio je dr Dučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track